Duiding bij kapitaalsverhoging Anderlecht: "Dit geld moet een put dempen"

  Dries Bervoet: "Met deze operatie kan Anderlecht voort, want er is schuldverlichting."

  Woensdag keurde de Raad van Bestuur van Anderlecht een kapitaalsverhoging goed. Dat vraagt om een woordje uitleg van Dries Bervoet. "Met deze operatie worden de tellers bij Anderlecht op 0 gezet. Dit moet de club helpen om er financieel en sportief weer bovenop te geraken."

  Na een lange discussie tussen de aandeelhouders kwam er gisteren een akkoord over een kapitaalsverhoging en schuldherzetting binnen Anderlecht. "Het is een beetje financiële hocus pocus", legt Dries Bervoet, journalist bij de De Tijd, uit bij Sporza Radio.

   

  "Anderlecht had tegenover zijn eigenaar Marc Coucke een schuld van ongeveer 50 miljoen euro. Nu is beslist dat Marc Coucke een groot deel van die schuldvordering wegstreept. Dus dat deel zal hij niet meer opeisen. Daarmee kan de club voort, want er is schuldverlichting."

   

  "Het probleem is wel dat Marc Coucke dat geld voor altijd kwijt is. Waar Coucke vooral op moet hopen is dat Anderlecht er financieel en sportief weer bovenop geraakt."

   

  "Zo zouden de aandelen en de club meer waard worden en kan Coucke bij een eventuele doorverkoop een deel van zijn verlies recupereren. Maar ik denk wel dat Coucke er rekening mee houdt dat hij een belangrijk deel kwijt is."

  "Opvallend is de opening voor nieuwe aandeelhouders"

  De financiële operatie is lang voer voor discussie geweest met de minderheidsaandeelhouders. Met de mededeling van woensdag zijn ook nog niet alle vragen beantwoord, verduidelijkt Dries Bervoet.

   

  "Bovenop de omzetting van schuld in kapitaal komt er ook 25 miljoen euro vers kapitaal bij. Het is nog onduidelijk hoe die operatie verdeeld wordt over de aandeelhouders. Want opvallend is dat er een opening wordt gelaten voor nieuwe aandeelhouders en dus ook nieuwe eigenaars."

   

  "De historische groep minderheidsaandeelhouders wilde altijd een vorm van medezeggenschap of controle over de club bewaren. Dat blijft dus nog een belangrijke vraag."

   

  "Als ze onvoldoende meegaan in die kapitaalsverhoging, dan zou hun aandeel van 25% - wat voldoende is om belangrijke stemmingen binnen de club te blokkeren - verwateren. Het is nog onduidelijk of hun aandelen nu verwateren of er andere afspraken zijn gemaakt. We weten niet wat daarover beslist is."

  Dit geld is gebruikt om een put te dempen. Peter Verbeke krijgt geen blanco cheque om spelers te kopen.

  Dries Bervoet

  En waarom hebben die aandeelhouders nu beslist om toch mee te stappen in het verhaal? "Eén element dat aangegeven wordt is de kwalificatie voor de Champions' Play-off."


  "Het lijkt dat ze vertrouwen geven aan het nieuwe regime met Wouter Vandenhaute en Peter Verbeke, een duwtje in de rug voor de wederopstanding. Na een jaar van kibbelen zeggen ze: "Komaan we gaan verder met de club.""

   

  "Peter Verbeke zal wellicht iets meer marge krijgen om de huidige talentvolle generatie langer bij de club te houden, maar dit geld is gebruikt om een put te dempen. Peter Verbeke krijgt geen blanco cheque om spelers te kopen."

   

  "Het wordt vaak over het hoofd gezien, maar met deze operatie - en zeker de 25 miljoen vers kapitaal die in de club wordt gepompt - worden de tellers bij Anderlecht gewoon op 0 gezet. Dat moet de club toelaten om beter te worden en de comeback aan de Belgische top van het voetbal te voltooien."

  Bij financiële operaties komt altijd de Financial Fair Play om de hoek kijken. "Er zijn nog geen details over, maar er zijn natuurlijk wel regels bij de voetbalbond. Om een licentie te behalen mag je maar maximaal een aantal miljoenen kapitaalsverhoging doen per drie seizoenen."

   

  "Alleen heeft de coronacrisis veel veranderd. De Pro League heeft aangegeven dat daar soepeler mee zal omgegaan worden om extra ruimte te krijgen om eventuele financiële putten door corona te dempen. Maar 25 miljoen is een groot bedrag, dus dit zal bekeken moeten worden."