Vandenhaute: "Kan leven met nieuwe formats, maar niet met gesloten systeem"

  Het idee achter de Super League doet - op een lager niveau weliswaar -denken aan de argumenten van de voorstanders voor een BeNeLiga. Wouter Vandenhaute reageerde in Extra Time op die vraag. Al bleef hij voorzichtig.

  Wouter Vandenhaute is een ondernemer en iemand die al bewees radicale veranderingen door te durven voeren. Denk maar aan de hele heisa rond het schrappen van de Muur van Geraardsbergen. Begrijpt hij wat er nu gebeurt?

   

  "We zullen nog zien of de Super League er zal komen. Ik denk dat het gewoon het begin is van een machtstrijd waarbij de grote clubs hun beginpositie hebben bepaald. Het gaat uiteindelijk over macht en geld." 

   

  "Er is een statement gemaakt door de rest van de voetbalwereld: "dit willen we niet". Laten we hopen dat daar iets beter uitkomt."

   

  "De voetbalwereld is aan het nadenken hoe ze zich de volgende jaren gaat organiseren. Er ligt nu een plan op tafel van de UEFA met onder meer een Conference League en dat is volgens mij eerlijk gezegd ook niet het beste systeem. Maar dat er nagedacht wordt..."


  "Laat ons eerlijk zijn. In België - in de eerste plaats mijn eigen club - waren we de afgelopen 25 jaar op een paar uitzonderingen na Europees niet competitief. Dat in tegenstelling tot de nationale ploeg. Competitieve ploegen uit kleine landen, dan praat je over Ajax of Porto."


   "Een goede tweede Europese league, vind ik niet zo erg. Ik hoop wel dat de beste clubs uit traditionele voetballanden als Nederland, België, Portugal of Schotland Europees nog een woordje zullen kunnen meespreken."

  Dat er wordt nagedacht over nieuwe formats, daar kan ik mee leven. 

  Verschil met BeNeLiga?

  De Super League lijkt wel op het idee achter de BeNeLiga. Enkele clubs splitsen zich af omdat ze elders meer geld kunnen genereren. Volgens Wouter Vandenhaute zit het verschil in het gesloten karakter van de Super League.

   

  "Ik ben als voorzitter van Anderlecht heel erg voor de BeNeLiga en je kan zeggen dat clubs als Zulte Waregem of KV Kortrijk in de discussie over de BeNeLiga in dezelfde positie zitten als wij tegenover de Europese topclubs in de Super League."

   

  "Dat er wordt nagedacht over nieuwe formats, daar kan ik mee leven. Waar ik een probleem mee heb is dat een gesloten systeem niet bij het Europese sportsmanship hoort."

   

  "Amerikanen kijken anders naar sport. Vergeet daarbij  niet dat veel topclubs in handen zijn van Amerikaanse eigenaars, investeringsfondsen enzovoort."

   

  "Maar ik ga eerlijk zijn. Het eerste doel van Anderlecht is opnieuw nummer 1 worden in België en dan een stap zetten. Van het Europese verhaal zitten we momenteel veraf, want we willen in de eerste plaats de club heropbouwen."