Waasland-Beveren-coach Nicky Hayen na Houdini-act: "Geen plaats voor euforie"

  Waasland-Beveren wipte op de slotspeeldag in de JPL alsnog naar de voorlaatste plek na winst tegen OHL.

  Het reguliere seizoen in de Jupiler Pro League zit erop. Waasland-Beveren verzekerde zich op de slotspeeldag alsnog van de barrages tegen tweedeklasser Seraing. Moeskroen werd het kind van de rekening en zakt naar 1B. Coach Nicky Hayen reageert opgelucht: "Het was een heel moeilijk seizoen."

  De opdracht voor Waasland-Beveren was bij aanvang van de slotspeeldag even simpel als moeilijk. Het moest winnen op OH Leuven én Club Brugge moest winnen van Moeskroen. Voltrok dat scenario zich, dan speelden de Waaslanders alsnog de rode lantaarn door aan Moeskroen.

   

  "Op Leuven winnen was sowieso al een moeilijke opdracht, los van het resultaat van Moeskroen", zegt Nicky Hayen. "Het was een rollercoaster van emoties. Maar in eerste instantie moesten we onze eigen wedstrijd winnen. Daar lag vooral de focus op."

   

  "Hoe dichter het einde kwam, hoe nerveuzer het werd. Zowel OH Leuven als wij kregen kansen om te scoren. Uiteindelijk hebben we het wel over de streep kunnen trekken met een hele ontlading als gevolg."

  We zijn altijd blijven knokken, blijven strijden

  Nicky Hayen

  Op de bank bij Waasland-Beveren werd er regelmatig gecheckt wat de stand was in het Jan Breydelstadion. "Als je zelf de 1-2 maakt en je hoort dat Club Brugge 5 minuten voor tijd op voorsprong is gekomen, dan begint het wel te leven en word je nerveus. Het spel was niet meer academisch. Het was overleven."

  "Gevoel van opluchting heerst"

  De Waaslanders wonnen uiteindelijk bij OH Leuven met 1-2. Omdat Moeskroen verloor op Club Brugge, is de rechtstreekse degradatie afgewend. Dat zorgde voor heel wat emoties binnen de Wase club.

   

  "Vooral eerst opluchting", vertelt Hayen. "Ik denk dat opluchting een beter woord is dan ontlading. Die opluchting was er omdat we absoluut die 2 barragewedstrijden nog wilden spelen tegen Seraing. De ontlading hopen we te kunnen houden tot na Seraing."

   

  "Dit was een heel moeilijk seizoen. We wilden ook iets teruggeven aan de supporters van Beveren, zo simpel is het. We hebben keihard gewerkt in heel moeilijke omstandigheden. Ik denk dat we terecht trots mogen zijn dat we dit al over de streep hebben kunnen trekken. Ik hoop dat de apotheose kan volgen tegen Seraing."

  "Seraing wordt nog belangrijker dan OHL"

  Door de winst tegen OHL trakteert Waasland-Beveren zich nog op 2 barragematchen tegen Seraing, de nummer 2 uit 1B. De winnaar van die dubbele confrontatie krijgt het laatste ticket voor 1A.

   

  "We zijn heel waakzaam. Er mag opluchting zijn na OHL, maar geen euforie", is Hayen voorzichtig. "We hebben nog altijd niks in handen. Die wedstrijden tegen Seraing worden nog belangrijker dan die tegen Leuven. Leuven was de eerste stap. Maar als we die wedstrijden niet tot een goed einde brengen, dan is al dat werk voor niks geweest."

   

  "We krijgen 2 kansen. Het is niet 1 finalewedstrijd. In theorie moet je dan inderdaad die wedstrijden tot een goed einde brengen. Faal je daarin, dan verdien je die plek in 1A niet."

   

  "Maar ik wil doemdenken. Ik wil ook niet te positief zijn. We moeten die wedstrijd aanpakken zoals zondag, met de volle focus. En dan zien we wel waar we eindigen."

   

  "Wij hebben meer te verliezen dan Seraing. Zij kunnen vrank en vrij spelen. Anderzijds denk ik ook wel dat de wedstrijd tegen OHL ons een boost heeft gegeven, zeker de manier waarop. We zijn altijd blijven knokken, blijven strijden. Ik denk dat we die motivatie moeten meenemen naar die dubbele confrontatie. We gaan ze absoluut niet onderschatten."

  Waasland-Beveren behield vertrouwen in Hayen: "Wou hen iets teruggeven"

  Ondanks de laatste plek behield het bestuur van Waasland-Beveren het vertrouwen in Hayen. "Ik heb dat vertrouwen lang gevoeld en daar ben ik hen ook dankbaar voor. Dat heb ik hen ook gezegd. Daarom was die opluchting zondag ook zo groot omdat ik ook iets wou teruggeven voor dat vertrouwen."

   

  "Ik weet dat in vele situaties de trainer misschien al het gelag betaald had. Maar ik heb altijd het vertrouwen gevoeld. We werken ook keihard om dit te realiseren."

   

  "Ik weet dat het niet evident is en de resultaten vaak bepalend zijn. Maar ik denk wel dat wij met onze technische staf goed werk leveren. Ik denk dat men dat achter de schermen ook wel ziet. Maar goed, nu moeten de resultaten ook wel volgen en dan kunnen we vol werken naar volgend seizoen."

  Bekijk het volledige interview met Nicky Hayen