Mehdi Bayat als enige niet verkozen in Uitvoerend Comité van de UEFA

Mehdi Bayat is voorzitter van de Belgische voetbalbond en voorzitter van Charleroi.

Geen zitje in het Uitvoerend Comité van de UEFA voor Mehdi Bayat. De bondsvoorzitter en sterke man van Charleroi werd als enige niet verkozen tijdens het UEFA-congres in Montreux.

Er waren 9 kandidaten voor 8 zitjes. De verkozenen zijn de Rus Aleksander Djoekov, de Nederlander Just Spee, de Italiaan Gabriele Gravina, de Pool Zbigniew Boniek, de Engelsman David Gill, de Duitser Rainer Koch, de Zweed Karl-Erik Nilsson en de Turk Servet Yardimci.

 

De 42-jarige Bayat kreeg 14 stemmen achter zijn naam, Spee 31, Yardimci, Koch en Boniek 47, Gil 48, Djoekov 50, Nilsson 52 en Gravina 53.

 

"Ik ben uiteraard teleurgesteld omdat ik nooit deelneem aan een verkiezing om die niet te winnen. Maar het was niettemin een positieve ervaring die ons zeker van pas zal komen bij een volgende verkiezing", reageerde de bondsvoorzitter.

Het Uitvoerend Comité is een van de belangrijkste organen binnen de Europese voetbalconfederatie. In totaal zetelen er naast UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin nog 19 leden: 16 afgevaardigden van de 55 UEFA-lidstaten, 2 afgevaardigden van European Club Association (ECA) en 1 van European Leagues.  

 

Voormalig bondsvoorzitter François De Keersmaecker was in 2011 eveneens kandidaat voor een zitje in het Uitvoerend Comité, maar ook hij werd niet verkozen. Slaagden er wel in: José Crahay (vicepresident tussen 1954 en 1955), Roger Petit (lid van 1972 tot 1980) en Louis Wouters (lid van 1980 tot 1984).

 

Het is dus bijna 40 jaar geleden dat een landgenoot nog op het hoogste UEFA-niveau mee aan tafel zat. Bayat draagt momenteel trouwens nog de Frans-Iraanse nationaliteit, binnenkort zal zijn naturalisatie wel afgerond zijn.