UEFA-baas: "Iedereen maakt fouten, er is nog tijd om van mening te veranderen"

  Aleksander Ceferin.

  Vandaag was ook de Super League gespreksonderwerp nummer 1 op het UEFA-congres in Montreux (Zwitserland). UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin roept de 12 dissidente clubs op om hun kar te keren. Op het einde van het congres ondertekenden alle lidstaten een verklaring die de Super League afwijst.

  "Er is nog tijd om van mening te veranderen", stelde Ceferin. "Jullie hebben een enorme fout begaan, maar iedereen maakt fouten."

  "Egoïsme vervangt hierbij solidariteit. Geld is belangrijker geworden dan roem, hebzucht belangrijker dan loyaliteit en dividenden belangrijker dan passie. Voor sommigen zijn supporters consumenten geworden, fans worden klanten en competities worden bekeken als producten."

   

  "Voetbal behoort echter toe aan iedereen omdat het een deel van onze erfenis is. Respecteer dan die traditie, die geschiedenis. Dat betekent toch iets."

   

  Hij richtte zich daarna speciaal tot de 6 Engelse clubs (Liverpool, Chelsea, Arsenal, Tottenham, United en City), omdat gisteren in Engeland uitlekte dat de Super League zich al juridisch wapende tegen eventuele sancties. "Het juridische steekspel waarmee jullie te maken zouden krijgen, is een strijd die de UEFA niet kan verliezen".

   

  Super League-voorzitter Florentino Perez is een andere mening toegedaan. Hij vertelde gisteren op de Spaanse tv dat de dreigementen van de UEFA om de clubs uit de Champions League te gooien en de spelers van de EK's en WK's te bannen wettelijk geen steek houden.

  55 lidstaten veroordelen de Super League

  Tijdens het UEFA-congres hebben de 55 lidstaten een gezamenlijke verklaring goedgekeurd waarin ze de mogelijke oprichting van de Super League unaniem veroordelen.

   

  "Wij zijn het Europese voetbal, niet zij", vertelde Ceferin als afsluiter van het UEFA-congres. "UEFA en alle aangesloten lidstaten geloven in een Europees model met een open competitie, solidariteit en herverdeling om de duurzaamheid en ontwikkeling van het voetbal te garanderen."     

   

  "We zullen ons hevig verzetten tegen deze clubs en hun eigenaars. Wij beseffen wat er moreel gezien op het spel staat en zullen het voetbal beschermen tegen deze egoïstische clan die niets om het spel geeft."

  FIFA-voorzitter: "Dissidenten zullen gevolgen dragen"

  Ook FIFA-baas Gianni Infantino was een spreker op het jaarlijkse congres. "Het staat buiten kijf dat de FIFA het project van de Super League tot op het bot verwerpt. De betrokken clubs zullen de gevolgen dragen."

   

  "Het project, dat de Champions League wil vervangen, is een gesloten competitie en een dissident van bestaande instellingen", aldus de 51-jarige Zwitser. "Ofwel maak je er deel van uit, ofwel niet. Je kan er niet voor de helft inzitten."

   

  Infantino benadrukte tegelijkertijd dat de spelers van de betrokken clubs uitsluiting van nationale en internationale competities riskeren.

  "Europese Commissie kan Super League niet verbieden"

  Sommige geluiden vinden dat de politiek moet ingrijpen. Maar de Europese Commissie is niet bevoegd om de oprichting van de Super League tegen te houden, zo verklaarde Margaritis Schinas, vicevoorzitter van de Commissie, aan de Italiaanse krant Il Messaggero.

  "Dit is immers niet de bevoegdheid van de Commissie. Europa laat reeds sinds jaren de federaties en de UEFA autonoom beslissen. Het is dus aan hen om een oplossing voor de problemen te zoeken."

   

  Dat neemt niet weg dat Schinas afkerig staat tegenover de Super League. "Het gaat in elk geval in tegen Europese waarden, zoals diversiteit en inclusie", zo schreef hij eerder al op Twitter.

   

  "Daarop is ook het Europese sportmodel gebaseerd en dat moeten wij verdedigen. Het is geen voorbehouden recht voor rijke en machtige clubs die alle banden met de nationale federaties willen doorbreken."