Moscon verrast sprintende peloton met late uitval in Tour of the Alps

  Gianni Moscon bleef het peloton nog net voor.

  Gianni Moscon (Ineos Grenadiers) heeft de openingsetappe in de Tour of the Alps gewonnen. De Italiaan was in Innsbruck het sprintende peloton te slim af met een late aanval. Bovenop zijn eerste zege in 2,5 jaar komt de leiderstrui nog als bonus.

  Er wacht het peloton nog heel wat pittig klimwerk in de Tour of the Alps, maar in de eerste rit kregen ze tijd om warm te draaien op  de Brennerpas (2e categorie) en Axams (3e categorie).

   

  Het ritje van 140 kilometer interesseerde Alessandro De Marchi (Israel Start-Up Nation) wel. De Italiaan sprokkelde een voorsprong van 5 minuten bijeen met twee kompanen. 

   

  Maar bij het ingaan van de lokale ronde - een lus van 17 kilometer in Innsbruck die 2 keer op het programma stond - bleef amper een minuutje van de voorsprong over. De Marchi gooide zijn metgezellen overboord, maar dat volstond niet.

   

  Met De Marchi ingerekend meldden verschillende aanvallers zich nog. Net toen een poging van 4 avonturiers in de kiem werd gesmoord, koos Gianni Moscon het hazenpad. De Italiaan won niet meer sinds 2018, maar de lokroep van zijn woonplaats Innsbruck kon hij niet weerstaan.

   

  Moscon kreeg onder de vod nog het gezelschap van de Noor Idar Andersen (Uno-X), die uiteindelijk de ideale springplank vormde voor de sprint van Moscon. Hij bleef het peloton voor op de weg waar Alejandro Valverde zich in 2018 tot wereldkampioen kroonde en neemt de leidersplaats mee als toemaatje.

  Uitslag rit 1:

  1. Gianni Moscon (Ita) in 3u29'24"
  2. Idar Andersen (Noo) z.t.
  3. Alexandr Riabushenko (WRu) 
  4. Fabio Felline (Ita) 
  5. Nick Schultz (Aus)

  Klassement na rit 1:

  1. Gianni Moscon (Ita) in 3u29'24"
  2. Idar Andersen (Noo) op 4"
  3. Alexandr Riabushenko (WRu) 6"
  4. Fabio Felline (Ita) 10"
  5. Nick Schultz (Aus) z.t.
  rittenschema
          winnaar leider
  rit 1 19/04 Brixen - Innsbruck 141 km Moscon Moscon
  rit 2 20/03 Innsbruck - Feichten im Kaunertal 121 km S.Yates S.Yates
  rit 3 21/04 Imst - Naturno 162 km Moscon S.Yates
  rit 4 22/04 Naturno - Pieve di Bono 169 km Bilbao S.Yates
  rit 5 23/04 Valle del Chiese - Rivo del Garda 121 km Grossschartner S.Yates