Michael Verschueren over Super League: "Timing en werkwijze zijn bedenkelijk"

  Michael Verschueren heeft een topfunctie bij de European Club Association (ECA).

  "Dit zet aan tot grondig nadenken." Ook bij Michael Verschueren, aandeelhouder van Anderlecht en lid van de European Club Assocation (ECA), heeft het nieuws rond een Europese Super League de alarmbellen doen afgaan. "Voor de UEFA is dit een kaakslag."

  Niemand die de ontwikkelingen in het Europese voetbal van dichterbij meemaakt dan Michael Verschueren. Vanuit zijn rol binnen de ECA wist de Anderlecht-aandeelhouder dat er iets op til was. Maar dat de 12 Europese topclubs het zo hard zouden spelen... "Ik was verwonderd", geeft Verschueren toe. "Er is ruim 2 jaar gewerkt aan een hervorming van de Europese competities vanaf 2024 mét medewerking van die clubs."

   

  "Vorige week was daar een globaal akkoord over bereikt, vandaag zou de formalisatie volgen. Het was geweten dat bepaalde clubs op zoek waren naar hoe ze meer inkomsten kunnen genereren. Maar de timing en werkwijze van dit voorstel is bedenkelijk. Hier kan ik helemaal niet achter staan."

  Landen die hier als verliezers uitkomen, moeten dit als opportuniteit zien.

  Michael Verschueren

  "Eerder drukkingsmiddel dan uitgewerkt plan, denk ik"

  Verschueren vermoedt wel dat de soep niet zo heet gegeten zal worden als ze opgediend wordt. "Je kunt deze plannen niet doorzetten zonder de FIFA en UEFA", meent hij. "Ik denk dan ook dat dit meer een drukkingsmiddel is dan een uitgewerkt plan. Kijk, alles heeft te maken met de impact van corona. Clubs hebben een totaal van 8,3 miljard verlies geleden, voornamelijke door grote ploegen. Nu willen ze nieuwe formats introduceren waar meer geld mee gemoeid is."

  Voor de Belgische competitie zouden de gevolgen mogelijk catastrofaal kunnen zijn. Een kloof met de grote landen die nu enorm is, zou dan onoverbrugbaar worden."Dit inspireert mij om eens grondig na te denken", aldus Verschueren.

   

  "Maar de landen die hier als verliezers uitkomen, moeten dit ook als opportuniteit zien. Velen hebben schrik van verandering, maar misschien moeten we dit omarmen en zeggen: dit is een momentum om anders naar de toekomst te kijken."

   

  "Er moet dan ook vrij snel samengezeten worden met clubs die regelmatig aan de Champions en Europa League deelnamen en daar in de toekomst minder kans op dreigen te maken."

  Je kunt deze plannen niet doorzetten zonder de FIFA en UEFA

  Michael Verschueren