Geen coronavaccin voor coaches van olympiërs? "Zo blijf je sukkelen"

  Coaches staan voorlopig niet op de vaccinatielijst.

  De Belgische deelnemers aan de Zomerspelen van Tokio krijgen binnenkort een vaccin tegen het coronavirus. De sporters zijn uiteraard tevreden, maar er lijkt ook een addertje onder het gras te zitten. Coaches vallen (voorlopig?) uit de boot. "Ik hoop dat er nog een overeenkomst volgt", klinkt het.

  Gaastra: "Geen coaches? Zij mogen dan wel ziek worden?"

  Ronald Gaastra (zwemcoach): "We zijn heel blij, want we lopen veel risico's. Atleten trainen op de maximale grens van belastbaarheid en zijn sneller vatbaar voor ziektes. Ze zijn zeker niet de meest gezonde mensen ter wereld."

   

  "Vorige week zaten we in Eindhoven, nu is er een stage op Tenerife en dan volgt het EK in Boedapest. We gaan van het ene teststraatje naar het andere. We nemen risico's met vliegtuigreizen, maar we moeten dat doen. Je kunt ook niet zonder wedstrijden."

   

  "Het zijn essentiële onderdelen, maar daarbij loop je risico's. Die worden nu een stuk kleiner met vaccins. Olympische atleten krijgen ook maar één kans om de vier jaar om zich te tonen. Daar wordt een hele carrière op afgestemd. Ik hoop dat mensen daar begrip voor hebben."

   

  "Dat coaches geen vaccin krijgen? Daar ben ik niet van op de hoogte. Dan gaan we maar zonder coaches, zeker? Het zou heel raar zijn als de regel niet geldt voor de omkadering, want die mensen zijn toch noodzakelijk. Zij mogen dan wel ziek worden?"

  Casse: "Verschil tussen net wel en net geen medaille"

  Judoka Matthias Casse: "Het is een opluchting. Dit zal veel rust geven. Die paar procentjes kunnen het verschil maken tussen net wel en net geen medaille."

   

  "Je bent er toch voortdurend mee bezig om niet besmet te geraken. Het zal voor iedereen deugd doen. Ik hoop dat de Belgen met veel medailles terugkeren uit Tokio. Dan zijn die vaccinaties het waard geweest."

   

  "Dat coaches niet op de lijst staan? De medische staf behoort tot het zorgpersoneel en is sowieso gevaccineerd. Maar dat is politiek en daar wil ik me niet te veel in mengen."

  Mestdagh: "Er zal wind van beide richtingen zijn"

  Philip Mestdagh (coach Belgian Cats): "Dit zal veel onrust wegnemen bij de atleten. Zoiets weegt op een sporter en het geeft een weerslag op je prestaties."

   

  "De meningen zullen natuurlijk verdeeld zijn. Een deel zal zeggen dat sporters dat vaccin niet verdienen, anderen zullen ons volledig steunen. Er zal wind komen van beide richtingen."

   

  "Maar atleten die naar de Spelen gaan zijn normaal geen grootverdieners en voor sommigen is het een eenmalige gebeurtenis in hun carrière."

   

  "Dat coaches uit de boot vallen? Dat is moeilijk. Als je het doet voor atleten, doe je het best ook voor hun begeleiders en coaches."

   

  "Anders is het half werk en blijf je in hetzelfde straatje sukkelen. Als we daar toch rekening mee moeten houden, zijn we ver van huis. Ik hoop en ik ga ervan uit dat er nog iets geregeld kan worden."

  Hendrickx: "Coaches hebben geen last van het fysieke aspect"

  Alexander Hendrickx (Red Lions): "We zijn opgelucht. Enkele ploegmaats hebben het virus al gehad en sommigen waren 3 weken buiten strijd. Gelukkig is hun besmetting vroeger in de voorbereiding gebeurd, maar als we het nu meemaken, dan kunnen de gevolgen nefast zijn."

   

  "Het is een zorg minder en dat helpt om ons te focussen op de trainingen en ons doel. Je kunt één keer om de 4 jaar pieken en het is een droom om daar te staan."

   

  "Ik begrijp ergens wel de beslissing om de coaches niet op te nemen op de lijst. Zij hebben geen last van het fysieke aspect. Het is niet ideaal mochten zij het virus krijgen en het doorgeven, maar daarom willen ze eerst de spelers beschermen."

  VIDEO: Olympische atleten krijgen voorrang op vaccin, coaches niet