Ex-United-sterren reageren furieus op plannen Super League, ook PSG-speler Herrera is tegen

  Gary Neville speelde 19 jaar voor Manchester United. Momenteel is hij aan de slag als analist bij Sky Sports.

  Gary Neville, tegenwoordig analist bij Sky Sports, heeft hard uitgehaald naar de eigenaars van de Engelse topclubs. Neville, jarenlang actief bij Manchester United, vindt de plannen voor de Super League een schande en van weinig respect getuigen richting de fans. Ook Rio Ferdinand en Ander Herrera (PSG) zijn tegen.

  Gary Neville speelde heel zijn carrière voor Manchester United, maar gaat niet akkoord met de plannen van "zijn" club om toe te treden in de Europese Super League, die vandaag officieel werd gemaakt. 

   

  "Ik ben al 40 jaar fan van Manchester United, maar hier walg ik echt van", zegt Neville bij Sky Sports. "Ik walg het meest van Manchester United en Liverpool.  Manchester United bestaat meer dan 100 jaar, geboren uit arbeiders hier uit de buurt."

   

  "En Liverpool, de club met de leuze: "You'll never walk alone". De club die zogezegd van het volk is, de club van de fans... Ze willen naar een competitie gaan zonder tegenstand. Een competitie waaruit ze niet kunnen degraderen. Het is een absolute schande."

  De eigenaars van de clubs hebben niets met voetbal te maken in dit land

  Phil Neville

  "We moeten de macht in dit land terugwinnen van de clubs aan de top van deze competitie. Dat geldt ook voor mijn club", gaat Neville voort. "Ik pleit al een jaar voor een onafhankelijke toezichthouder."

   

  "Pure hebzucht is het. Het zijn bedriegers. De eigenaren van deze club (Manchester United, red), Liverpool, Chelsea, Manchester City... Ze hebben in dit land niets met voetbal te maken." 

   

  "Er is 100 jaar geschiedenis in dit land van fans die hebben geleefd voor deze clubs en van hen hebben gehouden. Ze hebben bescherming nodig. De fans hebben bescherming nodig. "

  Liverpool won in 2019 nog de Champions League. Stapt het mee in de Super League, zal het niet meer mogen deelnemen aan de CL.

  "Een criminele daad tegen de fans"

  "Je weet wat de motivatie is", zegt Neville. "Het is hebzucht. Trek ze morgen allemaal punten af. Zet ze onderaan de competitie en neem hun geld af. Serieus, je moet hier een stempel op drukken. Het is een criminele daad tegen de voetbalfans in dit land."

   

  "Vergis u niet. Voetbal is de grootste sport ter wereld. Het is de grootste sport in dit land. Het is een criminele daad tegen de fans. Zo simpel is het. Trek hen punten af, neem hun geld af en straf hen."

   

  "Je hoort nooit wat van de eigenaren van deze club. Ze hebben geen stem. En ze zullen zich waarschijnlijk over een paar weken verstoppen en zeggen dat ze er niets mee te maken hebben."

   

  "Serieus? Midden in een pandemie, in een economische crisis? Voetbalclubs op nationaal niveau gaan bijna failliet. Spelers in de League 1 en 2 hebben tijdelijk geen werk. En deze jongens houden Zoom-gesprekken over het verlaten van de competitie om nog meer te hebben? Een grap."

  Collega Rio Ferdinand steunt Neville in zijn betoog

  Ook Rio Ferdinand, ooit nog ploegmaat van Neville, is niet te spreken over het nieuwe competitieformat. "Het is een oorlog tegen het voetbal", zegt Ferdinand bij BT Sports.

   

  "Het is beschamend. Het druist in tegen alles waar voetbal voor staat. Dit draait enkel om 1 ding en dat is geld. De rijken worden rijker en naar de rest wordt niet gekeken. Waar halen ze het lef vandaag om dit nu te doen? We zitten in een wereldwijde pandemie. Mensen op straat hebben het moeilijk."

   

  "Dit toont nogmaals aan dat de mensen die de beslissingen nemen geen enkel besef hebben waar voetbal om draait. Dit is puur een zakelijke beslissing. Meer niet."

   

  "Ik ben beschaamd dat mijn ex-club Manchester United hierin meegaat. Ik kan het niet geloven. Ik ben fan van de club, maar hier kan ik hen niet in steunen."

   

  "Het element van een niet-competitieve reeks gaat in tegen alles waar voetbal om gaat. Beloond worden als je wint, gestraft worden als je niet wint. De spanning zit hem niet alleen in wie de competitie wint, maar even goed in wie er zakt en wie er promoveert. Het enthousiasme is er niet enkel bij teams aan de top."

  Ook Ander Herrera (PSG) is niet tevreden met de nieuwe competitie

  Niet alleen analisten zijn tegen de nieuwe supercompetitie. Ook Ander Herrera heeft zich negatief uitgelaten tegenover de Super League. De middenvelder van PSG, die met zijn club niet zal deelnemen aan de nieuwe competitie, vindt het jammer dat de Super League er komt.

   

  "Ik werd verliefd op het populaire voetbal", zegt Herrera. "Het voetbal van de fans waarbij ik het team van mijn hart het kon zien opnemen tegen de beste ploegen ter wereld."

   

  "Als deze Super League er effectief komt, dan is die droom weg. De illusie van fans van de kleinere clubs om te spelen in de beste competities en er misschien zelfs te winnen, zal verdwijnen."

   

  "Ik hou van voetbal en mag hier niet over zwijgen. Ik geloof in een geavanceerde Champions League. Maar ik geloof niet in het stelen van de mooiste sport op de planeet door de rijken. Een sport die gemaakt is door het volk."