Imponerende Kersten en Gorissen snellen naar olympisch ticket op de marathon

  Dieter Kersten kennen we vooral uit de cross.

  België heeft er twee nieuwe olympische marathonlopers bij. Dieter Kersten maakte vandaag zijn debuut en hoe! Onze landgenoot snelde naar 2u10'22". Bij de vrouwen verbaasde de 38-jarige Mieke Gorissen met een knappe prestatie.

  Kersten is snelste Belgische marathondebutant ooit

  Marathonlopers Bashir Abdi en Koen Naert krijgen er een landgenoot bij op de Olympische Spelen: Dieter Kersten.

   

  De 24-jarige Kersten proefde vandaag voor het eerst van de marathon, in Enschede (Nederland). Halfweg passeerde hij in 1u04'48". Dat leek een geweldig gewaagde gok, maar Kersten kon goed standhouden in de tweede wedstrijdhelft.


  Kersten bereikte de finish na 2u10'22", de olympische limiet was 2u11'30". Met die scherpe chrono is Kersten ook de best Belgische marathondebutant ooit. Voor vandaag was dat Bashir Abdi met 2u10'46".

  De overwinning in Enschede was voor wereldrecordhouder Eliud Kipchoge in 2u04'30".

  "Ik bevond me na halfweg in niemandsland"

  Het begin was moeilijk voor Kersten. "Ik had niet verwacht om al zo snel verzuring te voelen", vertelde hij. "Iets na halfweg begon het in mijn bovenbenen toch al stevig pijn te doen."

   

  "Ik heb wel een drinkbus met een gelletje gemist, maar gelukkig heeft de organisatie die bus opnieuw geplaatst. Dat heeft me echt wel gered, want ik voelde dat ik suikers nodig had."

   

  "Vanaf kilometer 30 was het een heuse afvallingsrace. Tot dan heb ik altijd uit de wind proberen te zitten om zo zuinig mogelijk die slotfase in te duiken."     

   

  Op het einde hield Kersten goed stand. "Bij het ingaan van de slotkilometers was het vooral hopen dat ik geen zware krampen zou krijgen. Al had ik ook wel het gevoel dat er veel zou moeten gebeuren om die olympische limiet te mislopen." 

   

  "Ik bevond me echter na halfweg in niemandsland en dan durf je niet echt iets voorspellen. De laatste vier à vijf kilometer leken echt eeuwig te duren, maar de ontlading aan de finish was daardoor des te groter. Dit is een droomdebuut."

  Ook 38-jarige Mieke Gorissen naar Tokio

  Bij de vrouwen was er nog meer goed nieuws uit het Belgische kamp, want daar liep Mieke Gorissen naar een olympisch ticket.

   

  Gorissen is een 38-jarige lerares fysica en wiskunde en loopt nog maar een drietal jaar in competitie. Eind februari snelde ze nog naar de Belgische titel in het veldlopen.

   

  Ze zei toen dat ze ervan droomde om eens een "deftige" marathon te lopen. En dat heeft ze vandaag voor mekaar gekregen in Enschede.

   

  Voor een olympisch ticket moest Gorissen onder de 2u29'30" blijven. Ze finishte uiteindelijk na 2u28'31". Dat betekent dat we met Hanne Verbruggen erbij al 2 Belgische atletes uitsturen naar de olympische marathon.

  Gorissen: "Het is bijna onwerkelijk dat ik naar Tokio mag"

  "Ik ben met een bang hartje begonnen", reageerde Gorissen. "Ik had geen idee of ik de hazen zou kunnen volgen, omdat ik nog maar één keer eerder een marathon liep en dat was puur voor de fun." 

   

  "Ik wist wel dat ik de afstand kon uitlopen, maar niet aan welke intensiteit. Ik heb mijn verstand op nul gezet en het is wonderwel heel lang goed gegaan. Alleen in de laatste kilometers kreeg ik het zwaar en had ik mijn ademhaling niet meer onder controle." 

   

  "Toen ik over de finish kwam was ik heel opgelucht, zeker toen ik de tijd zag. Ik ben dolgelukkig." Dat Gorissen op haar gezegende leeftijd nog naar de Spelen mag, is ook voor haar een verrassing. 

   

  "Het is bijna onwerkelijk. Als mijn benen nu niet zo ongelofelijk veel pijn zouden doen, zou ik denken dat het niet echt gebeurd is. Mijn geest gelooft het nog niet." 

   

  "Toen ik drie jaar geleden serieus begon te trainen, had ik nog niet eens het vertrouwen om een stratenloopje van tien kilometer af te werken, laat staan dat ik dit voor mogelijk hield. Dit is surreëel."