VIDEO: Zo ziet parcours Amstel Gold Race eruit: "Vergelijkbaar met WK"

  De Amstel Gold Race bestaat uit 13 lokale rondes, goed voor 38 hellingen.

  De Amstel Gold Race vindt morgen plaats op een lokaal circuit van 17 kilometer. Hoe ziet dat circuit er precies uit? En is het parcours van de Nederlandse topklassieker niet te gemakkelijk? Onze man trok op verkenning met organisator Leo van Vliet.

  Verken het parcours van de Amstel Gold Race

  Organisator Van Vliet: "Belgen mogen trots zijn"

  Door de strenge coronamaatregelen in Nederland wordt de Amstel Gold Race morgen gereden op een afgesloten circuit in en rond Valkenburg.

  In totaal staan 13 rondes (van 17 km) op het menu. In de eerste 12 rondes moeten de renners telkens 3 hellingen temmen: de Geulhemmerberg, de Bemelerberg en de Cauberg. In de slotronde valt de Cauberg weg.

   

  Zo telt de Amstel Gold Race 38 hellingen, goed voor meer dan 2.700 hoogtemeters. 

   

  Maar waarom kan de Amstel Gold Race niet zoals de Vlaamse klassiekers georganiseerd worden op het oorspronkelijke parcours?

   

  "In België mogen de mensen trots zijn op zichzelf. De koers is daar een hoogmis, maar tijdens de voorbije klassiekers stonden amper mensen langs het parcours", zegt Leo Van Vliet, organisator van de Amstel Gold Race.

   

  "Tijdens de Amstel Gold Race zouden we dat ook kunnen, maar dan krijgen we geen vergunning. We moeten niet kiezen voor iets dat weer niet zou doorgaan (vorig jaar werd de Amstel Gold Race afgelast)."

  Zoek morgen niet naar Mathieu van der Poel, de winnaar van de vorige editie (in 2019).

  "De renners zullen de koers maken op WK-parcours"

  Volgens sommigen heeft de Amstel Gold Race door dat lokale circuit veel weg van een veredelde kermiskoers. Maar daar is organisator Leo van Vliet het helemaal niet mee eens.

   

  "Het wordt een zware koers. De renners zullen de koers maken op een parcours dat te vergelijken is met dat van een WK."

   

  "Als je dan over een "rondje" spreekt, dan spreek je wel over een rondje dat een historie heeft tot 1938. Want toen veroverde Marcel Kint hier in Valkenburg de wereldtitel."

   

  "Ook Briek Schotte (in 1948), Oscar Camenzind (1998) en Philippe Gilbert (2012) werden wereldkampioen op een rondje in en rond Valkenburg."

  Kijk morgen live naar mannen en vrouwen

  Van de Amstel Gold Race hoeft u morgen niets te missen. Vanaf de start zijn we van de partij in onze app met updates. Om 14 uur begint de uitzending op Eén. 

  De vrouwenwedstrijd start om 8.30 uur. Live beelden zenden we uit vanaf 11.05 uur op Canvas.

  Lees ook: