Ploegleider Wuyts! Hoe kunnen de Belgen de Amstel winnen?

  Kan er zondag nog eens een Belg de Amstel Gold Race winnen?

  "Weet je hoeveel Belgen de afgelopen 30 jaar de Amstel Gold Race hebben gewonnen?" Het is een vraag die Michel Wuyts op ons bord gooit als we hem bellen. Wij vroegen hem hoe daar zondag een nieuwe Belgische naam kan bijkomen. 

  "Razend interessante vlakke tussenstukken"

  Vier keer Philippe Gilbert en een keer Johan Museeuw. Dat is de Belgische balans de afgelopen 30 jaar aan winnaars in de Amstel Gold Race. Het parcours voor de 55e editie is door de coronamaatregelen helemaal hertekend en speelt dus zondag een belangrijke rol. Zo is de wedstrijd 40km korter dan anders.

   

  "Zowel het profiel als de lengte sluit aan bij de Brabantse Pijl, maar het wezelijk verschil is het deelnemersveld",zegt Michel Wuyts. "Dat is twee keer sterker gekruid dan afgelopen woensdag." 

   

  "En er is nog een verschil. De tussenstukken zijn nu vlak. Maar die tussenstukken zijn wel razend interessant. Waar kwam Van der Poel in 2019 terug? Op een vlak stuk!"

  Wout van Aert: "Mee zijn op de 12e keer Cauberg of hij hangt"

  Het is al een heel voorjaar zo en zondag wordt geen uitzondering: de Belgische hoop rust het zwaarst op de schouders van Wout van Aert. Van Aert kan rekenen op zijn sterk eindschot. Of is het vertrouwen in zijn sprint aangetast na de Brabantse Pijl?

   

  "Dat mag niet het geval zijn. Zijn sprint is een natuurlijk wapen. Hij is misschien over zijn allerbeste piek, maar aan zijn sprint moet hij niet twijfelen. Essentieel wordt dat hij over de Cauberg in de 12e ronde geraakt. Daar moet hij mee zijn, of hij hangt. Dat meesterschap heeft hij. Hij faalt dit seizoen nooit op dat soort punten. Kijk niet alleen naar zijn zeges, maar ook naar al zijn ereplaatsen."

   

  "Veel zal afhangen van de intenties van Roglic, want het is voor het eerst dat Van Aert in de finale met zekerheid ploegmaats naast zich zal hebben. Roglic is normaal de aanvaller en hij de sprinter. Als ploegleider zou ik Van Aert opdragen iets meer na te denken. Hem het besef inpeperen dat hij de anderen meer inspanningen moet laten doen, maar dat is tegen zijn natuur. Al zou het me verbazen dat hij geen lessen heeft getrokken uit de Brabantse Pijl."

   

  "Jumbo-Visma speelt een thuismatch en zal de koers proberen te controleren. Ik verwacht dat ze steun zullen krijgen van Ineos en dat ze die in dank zullen aanvaarden."

  Dylan Teuns: "Aanvallen op de Bemelerberg"

  Dylan Teuns werd 7e in de Brabantse Pijl. Hij was net niet mee met het trio dat sprintte voor de zege, maar zou hij het aandurven tegen Van Aert en Pidcock te sprinten? "Dat zou ik niet doen. Teuns moet alles of niets durven spelen, daar heeft hij nu de leeftijd voor."

   

  "Hij moet anticiperen, mee zijn over de Cauberg en dan goed uit zijn doppen kijken. Op de Bemelerberg of net ervoor kan hij gaan. Dat is een berg die hem ligt. Dat kan hij op het buitenblad doen en dan valt hij niet te onderschatten." 

  Mauri Vansevenant: "Een van de guerrillero's"

  Debutant Mauri Vansevenant is jong en talentvol. Een moeilijk inschatbare factor voor zijn eigen ploeg en voor de concurrentie. "Deceuninck-Quick Step is dé aanvallende ploeg bij uitstek. Ik verwacht opnieuw een guerilla-tactiek en Vansevenant wordt een van de guerilleiro's."

   

  "De ploeg zal hem wel inprenten dat hij mee moet zijn als iemand in de 11e ronde vertrekt. Zo kan hij de wipplank van Alaphilippe worden. Veel in die ploeg zal afhangen van hoe de Franse wereldkampioen zich voelt, maar ik denk wel dat ze opnieuw met verschillende kopmannen gaan werken." 

   

  "Alaphilippe mikt volgens mij vooral op Luik-Bastenaken-Luik, waar hij nog enkele rekeningen heeft open staan na de vorige jaren." 

  Greg Van Avermaet: "Koers goed lezen en niet panikeren"

  Greg Van Avermaet wordt normaal beter met de kilometer, dus voor hem is het geen voordeel dat de wedstrijd "maar" 220 kilometer is. "Van Avermaet mist de explosiviteit van het jeugdige geweld. Hij heeft dus twee opties."

   

  "Of hij gaat mee in een relatief vroege vlucht waarvan hij denk dat ze kans maakt om zo vooraan te zitten in de finale en minder snel te verslijten dan de rest. Of hij probeert overal te volgen en de koers goed te lezen. Ik denk dat hij voor dat laatste kiest."

   

  "Hij zal zeker niet snel panikeren als hij niet meteen mee is op de Cauberg en kan daarna misschien weer aansluiten. Maar ik heb de indruk dat hij tevreden is met een ereplaats."

  Tim Wellens - Tiesj Benoot - Jasper Stuyven

  Tim Wellens begon bijzonder sterk in de Ster van Bessèges, maar het werd steeds stiller rond Wellens daarna. "Het is al een paar jaar een fenomeen dat hij in het begin rijles geeft en dan terugzakt. Ik heb er geen verklaring voor. Hij is er al een paar keer kortbij geweest in de Amstel."

   

  "Wellens zal het zelf moeten forceren en juist reageren. Hij is een meester in het overleven. Hij kan natuurlijk best proberen alleen aan te komen, maar onderschat zijn eindschot toch niet." 

   

  "Zijn nadeel is dat hij de druk voelt van een wedstrijd die hem ligt en de druk om het voorjaar van zijn ploeg glans te geven."

  Het nadeel van Tim Wellens is dat hij de druk voelt van een wedstrijd die hem ligt en de druk om het voorjaar van zijn ploeg glans te geven.

  "Tiesj Benoot is van nature een bondgenoot - een match -  voor Tim Wellens. Zoals Van der Poel en Van Aert dat eigenlijk ook zijn. Benoot heeft zichzelf jammer genoeg de laatste tijd wat doen vergeten."

   

  "Als ik Jasper Stuyven zijn ploegleider was, zou ik zeggen: "stem je koers af op Wout van Aert en probeer hem te kloppen in de sprint." Stuyven heeft het voordeel dat de druk weg is." 

  "Roglic maakt koers en Valverde is goed!"

  In de Amstel worden de "kassei-renners" voor het eerst samengevoegd met het klimgeweld dat actief was in de Ronde van het Baskenland. "Daar in het Baskenland zag ik Roglic koers maken zoals ik het hem al twee jaar niet meer zag doen." 

   

  "En als het bergop gaat kan Roglic zelfs een groepssprint met 40 renners winnen. De finish van de Amstel is wel helemaal vlak, ook al lijkt dat op televisie niet altijd zo."

   

  "In de schaduw van Roglic bikkelde Valverde aardig mee in het Baskenland. Hij is goed! Niet meer "el imbatido", maar vertrouw er niet op dat je hem klopt in de sprint omdat hij ouder is geworden. Hij is slim en sluw en voor Valverde is het niet erg als hij gokt en 10e wordt."