Dossier misbruik in de turnwereld: hoe zat de vork aan de steel?

  Om 14.30 uur wordt het onderzoeksrapport toegelicht.

  Na een storm van klachten en getuigenissen over wantoestanden in de turnwereld ligt het rapport van de onderzoekscommissie klaar. Wie kwam nu weer in opspraak? En wat staat er op het spel? Een overzicht.

  Hoe begon de heisa?

  In Nederland ging de bal aan het rollen na de meedogenloze documentaire Turn!. Niet veel later klapte ook de Nederlandse coach Gerrit Beltman uit de biecht, die van 2000 tot 2008 Aagje Vanwalleghem begeleidde. 

   

  "Ik wilde per se winnen, ten koste van alles, en stelde mij daarbij spijkerhard op", zei hij. "Ik schaam mij diep nu. Nooit heb ik bewust de intentie gehad om te slaan, schelden, kwetsen of kleineren. Maar het gebeurde wel."

  Een storm van kritiek

  Na de bekentenissen van Beltman wou ook Aagje Vanwalleghem niet langer zwijgen "opdat de volgende generatie het niet meer zo zwaar te verduren zou hebben". 

   

  Na het vertrek van Beltman veranderde er volgens Vanwalleghem amper iets. "Er zijn nu nog trainers die goed genoeg weten dat ze twee druppels water Gerrit zijn", klonk het.

   

  Eenzelfde geluid bij Gaëlle Mys, die 3 keer naar de Spelen ging. "Gerrit is vertrokken, maar er zijn nieuwe trainers gekomen en hetzelfde verhaal is opnieuw begonnen. Intimidatie, pesterijen..."

   

  Door de getuigenissen kwamen ook de huidige hoofdcoaches in de Gentse gymzaal, Yves Kieffer en Marjorie Heuls, in opspraak.

  Hoe reageert de nieuwe generatie?

  Voor Kieffer en Heuls kwamen de beschuldigingen als een donderslag bij heldere hemel. "We kunnen zaken beter doen, we zijn niet perfect. Maar er is geen sprake van misbruik in de Gentse gymzaal", verdedigde Kieffer zich.

   

  De twee hoofdcoaches kregen meteen ruggensteun van Nina Derwael. "Dat er nog niets veranderd is in vergelijking met vroeger, klopt niet. Uiteraard zijn er nog discussies. Maar als Yves en Marjorie vertrekken, ben ik mee."

   

  In een open brief reageerde de nieuwe generatie na 8 maanden op "het negatieve beeld" van het regime in de Topsportschool.

  "We hebben er genoeg van om te horen dat er niks veranderd is de voorbije 10 jaar, terwijl dat totaal niet waar is. Wij kunnen in goeie omstandigheden trainen en alle experten rond ons helpen ons elke dag om onze dromen te realiseren."

  En nu?

  2016 bleek een kantelpunt voor de turnfederatie: de Gymfed lanceerde een ethische code en ondersteunde zijn jonge atleten ook met psychologen. 

   

  Er werden ook twee commissies opgericht, een met ouders en een met atletes. Die commissies komen tweemaandelijks samen en dragen bij tot de verdere ontwikkeling van een ethisch en gezond sportklimaat. 

   

  Sinds vorige zomer heeft een onafhankelijke onderzoekscommissie de werking van de Vlaamse Gymnastiekfederatie geëvalueerd. Na het beluisteren van een 100-tal getuigenissen ligt het onderzoeksrapport bij Minister van Sport Ben Weyts (N-VA). 

   

  Deze middag om 14.30 uur worden de conclusies van dat rapport gepresenteerd op een persconferentie, die je op Sporza met livestream kunt volgen.

  Een overzicht van de wantoestanden in de turnwereld: