16 clubs krijgen financiële waakhond, die punten kan aftrekken of transfers blokkeren

  16 clubs worden dit seizoen opgevolgd door de Licentiecommissie.

  Behalve KV Oostende en Moeskroen hebben alle clubs die een licentie aanvroegen voor 1A en/of 1B woensdag groen licht gekregen van de Licentiecommissie. 16 clubs moesten om hun licentie te krijgen wel instemmen dat de licentiecommissie tijdens het seizoen voor "financiële waakhond" zal spelen. Wat betekent dat concreet?

  Niet zwart-wit geoordeeld

  Woensdag deelde de Licentiecommissie van de KBVB de licenties voor 1A en 1B uit. Alleen KV Oostende en Moeskroen vallen (voorlopig) uit de boot. 16 van de huidige clubs uit 1A en 1B kregen een licentie, op voorwaarde dat ze akkoord gingen dat ze "onder toezicht" worden gehouden.

   

  "De cijfers die we in februari naar buiten brachten (zie lees ook) waren een duidelijke wake-upcall over de financiële situatie van onze profclubs", verklaart licentiemanager Nils Van Brantegem. 

   

  "Ofwel konden we nu heel zwart-wit oordelen om wel of niet een licentie te geven. Ofwel konden we samen met de clubs zoeken naar manieren om in deze moeilijke tijden door de coronacrisis de clubs op de goede weg te zetten. We hebben voor het laatste gekozen."

  Wat wordt er gecontroleerd en wat zijn de straffen?

  Dit zijn de 16 clubs die worden opgevolgd: Antwerp, AA Gent, Cercle Brugge, Beerschot, Standard, OH Leuven, KV Kortrijk, KV Mechelen, Anderlecht, STVV, Waasland-Beveren, Eupen, Union, Seraing, Lierse en Westerlo.


  Het soort opvolging is sterk verschillend van club tot club. Zo zal de Licentiecommissie veel meer meekijken bij bijvoorbeeld Anderlecht, Cercle Brugge, Beerschot, OH Leuven, Waasland-Beveren, Eupen, Union of Standard, dan bij pakweg Antwerp, AA Gent, KVM of STVV.

   

  Wat de Licentiecommissie exact zal controleren per club is na te lezen op de website van de voetbalbond.

   

  In grote lijnen bestaan de controles uit het opvolgen van een of meerdere van de volgende drie pijlers. Een maandelijkse controle op het uitbetalen van de lonen. Een maandelijkse controle op afbetalingen bijvoorbeeld aan de belastingen, de RSZ-bijdrages en andere bijdrages. En als derde pijler het opvolgen van het clubbudget.


  Door hun overeenkomst zijn clubs verplicht de Licentiecommissie inzage te geven. Clubs die in gebreke blijven, kunnen gestraft worden. Die sancties kunnen variëren van puntenaftrek tot boetes of een transferverbod. Een club uit de competitie zetten tijdens het seizoen behoort niet tot de mogelijkheden.