Artsen onder druk om gezonde sporters te vaccineren: "Dit mag niet"

  De vaccinatie van olympische sporters blijft een hot topic.

  De vereniging voor Sport- en Keuringsartsen (SKA) zegt dat ze signalen opvangt dat artsen onder druk gezet worden om gezonde sporters voorrang te geven in de vaccinatie tegen het coronavirus. De SKA wil dat alles volgens het boekje verloopt, maar dringt wel aan op snelle vaccinaties.

  De SKA heeft vandaag een communiqué verspreid waarin de vereniging de Belgische overheid oproept om onze olympische atleten zo snel mogelijk te vaccineren met het oog op Tokio.

   

  In onder meer Nederland, Nieuw-Zeeland en Polen krijgen olympiërs voorrang. Heel wat andere landen willen de sporters wegens "ethische redenen" geen voorrang geven op de rest van de bevolking. 

   

  In ons land is de vaccinatie voor olympiërs al maandenlang een thema. Het BOIC hoopt dat er op korte termijn duidelijkheid komt, zodat de atleten zich in alle rust kunnen voorbereiden op de Spelen. 

   

  "Al bij al is dit een zeer beperkte groep mensen. Hen zo snel mogelijk vaccineren zou geen nadelig effect hebben op de vaccinatiecampagne", klinkt het bij SKA. 

   

  "De tijd dringt. Het gaat om topsporters die zich jarenlang op dit moment hebben voorbereid. Voor hen zijn de Olympische Spelen vaak 'a-once-in-a-lifetime-opportunity'. Met hun prestaties en medaillekansen hebben ze een zeer groot belang voor de promotie van de sport, en van Vlaanderen en België in het algemeen."     

   

  Voorrang voor olympiërs dus, maar daarnaast vraagt de SKA haar leden met aandrang om geen vaccinatievoorrang te geven aan gezonde sporters. 

   

  De SKA vangt immers signalen op dat artsen onder druk worden gezet om gezonde sporters voorrang te geven. 

   

  "Cijfers zijn er niet, dus we kunnen de schaal van dit fenomeen niet inschatten, maar het gebeurt, en dat mag niet", klinkt het bij voorzitter Tom Teulingkx. 

   

  "Soms worden achterpoortjes gebruikt om voorrang goed te praten, zoals het oneigenlijke argument dat een sporter ooit medicatie tegen inspanningsastma heeft moeten nemen."