Marc Willems over kampioen Roeselare: "Zet D'Hulst bij Maaseik en je krijgt misschien ander verhaal"

  Het doek is gevallen over de Belgische volleybalcompetitie. Roeselare heeft de fakkel weer overgenomen van Maaseik na een titelfinale over 4 matchen. Wat was het verschil tussen beide teams en hoe liggen de krachtsverhoudingen voor volgend jaar? Volleybalcommentator Marc Willems zocht het uit.

  Waarom werd Roeselare kampioen?

  1. Een betere spelverdeler

  Het was Maaseik-coach Joel Banks zelf die op het belang van Stijn D'Hulst wees voor deze titel van Roeselare. Met D'Hulst heeft Roeselare een geweldige spelverdeler met veel ervaring en dat is toch de draaischijf van je ploeg. Zet D'Hulst bij Maaseik en je krijgt misschien een ander verhaal.

   

  Maaseik heeft immers geen spelverdeler van dat niveau. Javad was niet goed genoeg toen het erop aankwam en de jonge Liam Mc Cluskey wordt misschien een heel goeie, maar je kunt ook niet verwachten dat hij op zijn 19e al het niveau van een D'Hulst haalt.

   

  Mc Cluskey deed het als vervanger van Javad heel goed. Petje af voor wat hij gepresteerd heeft, niemand had dat verwacht. Niemand zal die jongen ook iets verwijten. Het is ook niet zo gemakkelijk om op die leeftijd cool te blijven onder de stress die bij zo'n titelstrijd komt kijken.

  Liam Mc Cluskey

  2. Bijgestelde tactiek

  Na die nederlaag in de eerste match heeft Roeselare het tactisch helemaal anders aangepakt en dat rendeerde. Zo werden er enkele extreme keuzes gemaakt voor het block.

   

  Maar het belangrijkste is dat Roeselare bij bepaalde opslaggevers van Maaseik met 4 in plaats van 3 in receptie ging staan.

   

  Het is natuurlijk makkelijk om een veld van 9 meter breed te verdedigen met 4 dan met 3. Alleen heb je dan een 4e receptiespeler nodig. Tuerlinckx speelde vroeger nog als receptie/hoekspeler, dus die kon die rol ook aan.

  Roeselare vond een antwoord op de opslagdruk van Maaseik.

  3. Minder zwaktes en zwakke plekken

  Maaseik had in de laatste 3 matchen in elke set wel een dipje. Het maakte een paar foutjes na elkaar, waardoor Roeselare steeds een kloof kon slaan. Die dipjes had Roeselare na die eerste match niet meer.

   

  Als je 9 sets op een rij wint, is er natuurlijk geen discussie. Er was nooit een 3-2 bij met pakweg een twijfelachtige scheidsrechterlijke beslissing links of rechts.

   

  Roeselare heeft ook minder zwakke plekken in de ploeg. Het heeft jongens met meer ervaring, die al jaren met elkaar spelen. Het heeft bovendien een betere bank dan Maaseik, waardoor er weinig niveauverschil was als er iemand inviel.

  De ervaren jongens van Roeselare.

  Wat mogen we volgend seizoen verwachten?

  Het is heel moeilijk om nu al de sterkte van de teams in te schatten voor volgend seizoen, omdat je niet weet wie er nog allemaal komt en gaat. Roeselare verliest in ieder geval Tuerlinckx aan Haasrode-Leuven.

   

  Het vergt altijd wat aanpassing om je hoofdaanvaller te vervangen, maar dat hoeft nu ook niet onoverkomelijk te zijn. Ik denk niet dat Roeselare volgend seizoen plots een zwak ploegje wordt.

   

  Dan is het meer uitkijken naar wat er bij Maaseik allemaal gebeurt. Die moeten zoals vanouds nagenoeg hun hele ploeg vervangen, al hebben ze met Mc Cluskey wel iemand om op te bouwen en haalde het nog een ander toptalent uit de volleybalschool waarvan Dominique Baeyens zegt dat die op hetzelfde niveau staat als een Deroo op die leeftijd.

   

  Bij Haasrode-Leuven haalden ze dus Tuerlinckx en hadden ze al Matthias Valkiers, toch ook een spelverdeler bij de nationale ploeg. Dan heb je al een stevige tandem, die nog wordt aangevuld met jong talent als een Simon Peeters. Dat kan een stevig ploegje worden.

   

  Ook Menen heeft enkele goeie transfers gedaan, terwijl Aalst dit seizoen dan wel ontgoochelde maar voor volgend seizoen al Seppe Baetens en Robin Overbeeke - die daar jaren de pannen van het dak speelde - haalde. En ze hadden al Simon Van de Voorde. Die zullen dus ook weer een stapje hogerop zetten.

   

  Het seizoen kondigt zich dan ook spannender aan dan het huidige. Het zou kunnen dat teams als Menen, Aalst en Haasrode-Leuven een beetje dichter bij Roeselare en Maaseik zullen komen. Daar hoop ik wel op.

   

  Marc Willems

  Lees ook: