"Wist dat het er nog in zat toen Cav me op training al lachend passeerde"

  Yves Lampaert

  Bij Deceuninck-Quick Step hebben ze niet één, maar twee "comeback kids". Mark Cavendish koerst op zijn 35e als herboren en ook Fabio Jakobsen rijdt weer rond in het peloton, 8 maanden na zijn horrorcrash in Polen. Het duo kwam woensdag dan ook ter sprake in Extra Time Koers.

  Mark Cavendish gooit momenteel hoge ogen in de Ronde van Turkije, waar de teller van de Brit nu op 3 ritzeges staat. Wie had dat nog verwacht na enkele magere jaren?

   

  "Als het bij één ploeg kon, dan was het bij Deceuninck-Quick Step", weet José De Cauwer. "Hij rijdt daar met de fiets waar hij graag mee rijdt, wat voor hem belangrijk is. Bij die ploeg kon hij ook rustig groeien."

   

  Michel Wuyts plaatst wel een kanttekening: "Qua sprinters is het gewicht van die Ronde van Turkije jammer genoeg niet zo geweldig. Ik doe geen afbreuk van zijn waarde, verre van. Ik vind het fantastisch voor hem, die drie zeges op rij. Maar je moet het wel in zijn context zien."

  In december merkte ik dat hij nog veel werk had, maar in januari passeerde hij me al lachend op training. Toen wist ik dat het er nog in zat.

  Yves Lampaert over Mark Cavendish

  Wat had ploegmaat Yves Lampaert verwacht van de terugkeer van Cavendish bij het team? "Het was een beetje afwachten. Zeker op het eerste trainingskamp merkte ik dat hij nog veel werk had", vertelt Lampaert.

   

  "Maar in januari deden we op training wedstrijdjes van 4 kilometer. In één "koerske" zat hij bij mij. Ik ging aan op 200 meter met Cavendish in mijn wiel en hij passeerde me al lachend. Op dat moment wist ik dat het er nog in zat."

   

  Eddy Planckaert is ook onder de indruk: "Van Mark Cavendish heb je het laatste nog niet gezien dit jaar, geloof mij. Hij heeft twee jaar in zijn kot gezeten en nu breekt hij los. Hij heeft vleugels gekregen nu."

  Wuyts: "Jakobsen is dé comeback van de laatste jaren"

  Terwijl Mark Cavendish de zeges aan elkaar rijgt, mag ook ploegmaat Fabio Jakobsen zich opnieuw wielrenner voelen in de Ronde van Turkije. "Ik denk dat hij per rit en per wedstijd beter zal worden", verwacht ploegmakker Yves Lampaert. "Hij komt toch van heel ver terug en toch ook nog vrij snel eigenlijk."

   

  Is dit dé comeback van de laatste jaren in de koers? "Als je al zijn blessures optelt, dan zeg ik ja", vindt Michel Wuyts. "Als je bij bewustzijn komt en je krijgt een spiegel voor je gezicht en je ziet dát, dat moet niet evident zijn."

   

  Eddy Planckaert: "Ik hoop één ding: dat hij in de heisa van de massaspurten niet gaat nadenken. Daar vrees ik voor, maar ik hoop van harte dat hij kan meesprinten en over die drempel kan gaan van je verstand uit te schakelen."

   

  Michel Wuyts denkt van wel: "Het trauma zal niet dermate drastisch zijn dan verwacht, omdat hij geen herinneringen meer heeft aan de val. Dat is een zwart gat voor hem. Maar Fabio Jakobsen was wel "the next big thing". Ik hoop dat dat er weer uitkomt."

  Bekijk de volledige uitzending van Extra Time Koers: