UCI keert zijn kar: bidon weggooien waar het niet mag levert nu eerst boete op

  Na de hetze rond de hele bidon-discussie heeft de UCI het reglement aangepast. Wie zijn of haar bidon nu weggooit waar het niet mag, krijgt eerst een boete. Pas nadien volgt een diskwalificatie.

  Na het incident met Michael Schär in de Ronde van Vlaanderen stond de bidon-discussie weer helemaal bovenaan het lijstje bij de UCI, die liet weten het reglement te herbekijken. Dat is nu ook gebeurd, al blijft het weggooien van drinkbussen naar toeschouwers verboden.

   

  De UCI laat weten dat er geen onmiddellijke diskwalificatie meer volgt bij het onreglementair weggooien van een drinkbus. In eendagswedstrijden krijgt de renner in kwestie eerst een boete (100 tot 500 Zwitserse Frank) en een aftrek van UCI-punten (5 tot 25).

   

  In een rittenkoers is het reglement nog iets milder. Pas na een derde overtreding volgt een diskwalificatie. De tweede overtreding heeft een tijdsstraf van één minuut tot gevolg.

   

  De nieuwe maatregelen kunnen hoogstwaarschijnlijk pas in werking treden op zaterdag 17 april, na de formele goedkeuring door het UCI Management Committee.