De sterren voor de Brabantse Pijl: debutant Wout van Aert is topfavoriet

  Het oordeel van onze jury.

  Na Parijs-Roubaix trekken we normaal gezien een nieuw blik renners open, maar door het uitstel van de kasseiklassieker krijgen we vandaag in de Brabantse Pijl toch nog een mengelmoes van Vlaamse types en klimliefhebbers aan de start. Die mix vinden we ook in ons juryrapport terug.

  ***

  Wout van Aert is een debutant tussen Leuven en Overijse, maar hij snijdt de hellingen van de Brabantse Pijl geregeld aan op training. 10 dagen geleden werd hij 6e in de Ronde van Vlaanderen: zit er nog voldoende jus in zijn benen om vandaag en zondag in de Amstel Gold Race uit te blinken?

   

  Michael Matthews en de klassiekers, dat is dan weer een bizar huwelijk. De Australiër verzamelt ereplaatsen, maar die uitschieter ontbreekt. Aan regelmaat in de Brabantse Pijl is er alvast geen gebrek: 2e in 2014, 2e in 2015, 5e in 2016, 11e in 2017 en 4e in 2019.

  **

  Op het tweede bankje vinden we Greg Van Avermaet, voor wie dit parcours gesneden koek moet zijn. Trekt hij de lijn van de Ronde van Vlaanderen, waar hij 3e werd, nog even door? 

   

  Tom Pidcock trekt nog geen streep onder zijn voorjaar en kan ontdekken of de heuvelklassiekers hem (nog) beter liggen dan het Vlaamse werk.

   

  Sterk én snel, die combinatie kan ook gekleefd worden op Christophe Laporte. De Fransman van Cofidis werd de voorbije weken 2e in Dwars door Vlaanderen en 11e in de Ronde van Vlaanderen.

  *

  Met Leuven als startplaats zal Leuvenaar Jasper Stuyven uiteraard extra gemotiveerd zijn. Zet hij zijn kandidatuur voor het WK, dat ook over deze route gaat, wat kracht bij?

   

  Bij Bahrein-Victorious kunnen ze meerdere plannetjes smeden. Dylan Teuns neemt het aanvalswerk voor zijn rekening, Sonny Colbrelli - winnaar in 2017 - kan zich sparen voor de sprint.

   

  Aangezien Julian Alaphilippe zijn kat stuurt, krijgt man-in-vorm Mikkel Honoré bij Deceuninck-Quick Step wellicht het vertrouwen.

   

  De laatste naam is er eentje die we de voorbije weken steevast op de pancartes met de top 10 gezien hebben. Anthony Turgis was bijna niet weg te denken uit de eerste groep.

  Lees ook: