Belgische ambitie 100 dagen voor Tokio 2020: "Mikken op 21 top 8-plaatsen"

  Olav Spahl is de chef de mission van de Belgische delegatie.

  Op 23 juli moeten de Olympische Spelen van start gaan in Japan. Olav Spahl, de topman van het BOIC, twijfelt niet dat de Spelen georganiseerd kunnen worden, maar het is wel een logistiek en organisatorisch huzarenstukje. "Bijna alles wat we kennen, zal er nu anders uitzien."

  De deadline richting Tokio 2020 nadert ook voor het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC). "Het is veeleisend", zegt topsportdirecteur Olav Spahl over het Belgische project.

   

  "Het wordt heel anders dan we gezien hebben in het verleden. Het is een uitdaging, maar we zijn goed bezig met de sportieve voorbereiding en met de gezondheid en veiligheid van de atleten. Het is detailwerk, maar we zullen erin slagen."

   

  Afgelasting of uitstel, dat scenario ligt in de BOIC-kantoren niet meer op tafel. "We gaan er zeker van uit dat de ceremonie op 23 juli plaatsvindt."

  Het ziet er allemaal heel anders uit dan in het verleden. Of je de ceremonie mag bijwonen en of je je landgenoten mag aanmoedigen, is ook nog niet duidelijk.

  Olav Spahl, chef de mission Tokio 2020

  Het BOIC heeft intussen al enkele draaiboeken ontvangen. "Het traject begint 14 dagen voor het vertrek. Dan moeten je sociale contacten al beperkt worden."

   

  "72 uur voor de reis volgt een test, net als bij de aankomst in Japan. We werken ginds met microbubbels. Ten vroegste 5 dagen voor je competitie mag je naar het olympisch dorp en 2 dagen na je wedstrijd moet je vertrekken."

   

  "Het ziet er allemaal heel anders uit dan in het verleden. Of je de ceremonie mag bijwonen en of je je landgenoten mag aanmoedigen, is ook nog niet duidelijk."

   

  "Het wordt iets unieks, iets wat we nog niet hebben beleefd. Bijna alles wat we kennen, zal er anders uitzien."

  "Vaccinatie? Optimistisch en positief"

  Nog zo'n vraagteken: de vaccinatie van de Belgische olympiërs. "We hebben nog 100 dagen en we gaan de goeie richting uit."

   

  "Je moet rekening houden met de algemene strategie waarbij je zwakkere mensen wil beschermen, maar we moeten ook instaan voor de belangen van de atleten."

   

  "De jarenlange voorbereiding met de steun van de overheid kan in het gedrang komen. Onze situatie is overigens vergelijkbaar met die van de andere landen in West-Europa."

   

  "Als ik de vooruitgang van de vaccinaties in België zie, dan ben ik optimistisch en positief dat er de komende dagen en weken vaccinatie mogelijk is."

  "We mikken op verbetering top 8-plaatsen"

  Olav Spahl schat dat de Belgische delegatie 120 à 130 atleten zal tellen, maar spreekt zich niet uit over medaillekansen. De term "top 8" wordt wel gebezigd.

   

  "We moeten met meer variabelen dan anders rekening houden. Hoe waren de trainingen in andere landen? Welke tegenstanders zijn besmet geraakt? En ook in Tokio moet je uitgaan van positieve testen bij atleten."

   

  "We mikken op een verbetering van het aantal top 8-plaatsen. Na de 19 in 2016 in Rio de Janeiro hebben we altijd gesproken van 20 in Tokio 2020, nu gaan we voor 21 in 2021."