Uw gids voor de Brabantse Pijl: parcours, deelnemers, livestream

  Vorig jaar hield de wereldkampioen nipt de Nederlandse kampioen af.

  Met de Brabantse Pijl begint het tweede luik van het wielervoorjaar. Door het wegvallen van Parijs-Roubaix trekken enkele kasseispecalisten nog wat langer dan gebruikelijk door, maar de midweekklassieker betekent vooral de ideale opstap naar de klimkassiekers van de komende dagen. Lees hier onze voorbeschouwing.

  Zo was het vorig jaar:

  De Brabantse Pijl verschoof vorig jaar naar het najaar en enkele dagen na zijn uitschuiver in Luik-Bastenaken-Luik boekte Julian Alaphilippe er zijn eerste overwinning in zijn regenboogtrui.

   

  Een te gretige Alaphilippe had zich in Luik laten betrappen op een beginnersfout door na enkele manoeuvres zijn armen te vroeg in de lucht te gooien. Primoz Roglic profiteerde die zondag in Luik, op woensdag 7 oktober haalde Alaphilippe wel zijn gram.

   

  Al hing ook die zege aan een zijden draadje. Alaphilippe was in de finale weggereden met Mathieu van der Poel en Benoît Cosnefroy. 

   

  De Nederlander, winnaar in 2019, liet zich in de sprint ringeloren en kwam net te laat om Alaphilippe - die weer vroeg begon te juichen - nog te kloppen.

   

  Lees en bekijk hier nog eens het verslag van de koers in 2020.

  Brabantse Pijl klassement

  Het parcours:

  Het peloton vertrekt om 12.30 u in Leuven voor een tocht van 201,7 kilometer richting Overijse. 

   

  De finale met de Alsemberg is al jaren gearchiveerd en ook de gebruikelijke slotfase met het Schavei zit door wegenwerken een jaartje in de koelkast.

   

  In totaal mag het peloton 27 paternosterbolletjes wegtikken. Na een lange aanlooplus met onder meer de Alsemberg en de Bruineput komen we na zo'n 120 kilometer op de route van de finale.

   

  Op 66 kilometer van het einde overschrijden we de aankomstlijn, waar de renners hun tanden dus zullen zetten in 3 lokale ronden van 22 kilometer.

   

  Het lokale parcours wordt afgekruid door 5 hellingen: de Hagaard, de Hertstraat, de Moskesstraat, Holstheide en de S-Bocht in Overijse met de finish op de Brusselsesteenweg.

   

  De Moskesstraat was vorig jaar een nieuwigheid op het traject van de Brabantse Pijl en de kasseihelling werd fel gesmaakt. 

   

  Maar het hart van wielerromantici bloedt aangezien de scherprechter, die dit najaar ook figureert op het WK-parcours in Leuven, heraangelegd is en een stukje makkelijker oogt.

  De deelnemers:

  Zoek op uw deelnemerslijst niet naar de winnaar van 2020 (Julian Alaphilippe), 2019 (Mathieu van der Poel) en 2018 (Tim Wellens). Van der Poel zit intussen op zijn mountainbike, Alaphilippe en Wellens pikken (normaal gezien) zondag met de Amstel Gold Race weer in.

   

  Hun afwezigheid betekent echter geen domper op de feestvreugde, want door het schrappen van Parijs-Roubaix is het startveld behoorlijk gestoffeerd en spotten we vooral klanten die doorgaans al een streep hebben getrokken onder hun voorjaar.

   

  Wout van Aert (Jumbo-Visma) springt natuurlijk het meest in het oog. Het wordt zijn vuurdoop op Brabants grondgebied, maar Van Aert plant geregeld een training door deze regio. 

   

  Ook voor Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) mag deze koers niet al te veel geheimen in petto hebben. Met de start in Leuven speelt hij een thuismatch en Stuyven en Van Aert hebben hun ambities voor het WK van eind september in en om Leuven al uitgesproken. Aangezien dit parcours een knipoog is naar het WK, kunnen ze de bondscoach hier nog wat in hun richting duwen.

   

  Bij AG2R-Citroën is Benoît Cosnefroy, de revelatie van vorig najaar, al een tijdje op de sukkel. Dat biedt ruimte en kansen voor Greg Van Avermaet, voor wie dit terrein gesneden koek moet zijn. Ook Bob Jungels is er voor het eerst dit voorjaar bij.

   

  De klassieke Belgen zullen nog enkele concurrenten van de voorbije weken tegen het lijf lopen. Dan denken we vooral aan explosieve types die over een stevig eindschot beschikken: Sonny Colbrelli (Bahrein-Victorious, winnaar in 2017), Christophe Laporte (Cofidis), Michael Matthews (BikeExchange), Anthony Turgis (Total Direct Energie) en Matteo Trentin (UAE).

   

  Wat met de Belgische ploegen? Bij Deceuninck-Quick Step gaan Yves Lampaert en Florian Sénéchal op ontdekkingstocht, Mikkel Honoré heeft de zegesmaak na de Wielerweek Coppi e Bartali en het Baskenland te pakken. Bij Lotto-Soudal is Tosh van der Sande het speerpunt.

   

  We sluiten de deelnemerslijst af met nog enkele opvallende namen: Dylan Teuns (Bahrein-Victorious) mag zich na een wisselvallig Vlaams hoofdstuk uitleven, Tom Pidcock (Ineos-Grenadiers) blijft maar koersen (en krijgt het gezelschap van Richard Carapaz) en ook Sep Vanmarcke (Israel Start-Up Nation) en Victor Campenaerts (Qhubeka-Assos) weten van geen ophouden.

  teams en deelnemers

  Deceuninck - Quick-Step
  ploegopstelling
  nrlandnaamgeborenlengtegewicht
  1Mattia Cattaneo 1.84 m64 kg
  2Rémi Cavagna 1.86 m78 kg
  3Yves Lampaert 1.80 m75 kg
  4Ian Garrison 1.93 m76 kg
  5Mikkel Honoré 1.85 m68 kg
  6Pieter Serry 1.86 m66 kg
  7Florian Sénéchal 1.79 m77 kg
  Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux
  Lotto - Soudal
  AG2R - Citroën Team
  Bahrain Victorious
  BORA - hansgrohe
  Cofidis
  EF Education - Nippo
  Groupama - FDJ
  INEOS Grenadiers
  Israel Start-Up Nation
  Jumbo - Visma
  Team BikeExchange
  Team DSM
  Team Qhubeka - ASSOS
  Trek - Segafredo
  UAE Team Emirates
  Alpecin - Fenix
  Bingoal - Pauwels Sauces - WB
  Sport Vlaanderen - Baloise
  B&B Hotels p/b KTM
  Total Direct Energie
  Uno-X Pro Cycling Team
  Deceuninck - Quick-Step
  * neemt niet meer deel

  Live bij Sporza:

  Ook de heuvelklassiekers kunt u bij Sporza op de eerste rij en in uw zetel beleven. We volgen de 61e editie van de Brabantse Pijl van start tot finish op onze website en in onze app. 

   

  Op Eén begint de uitzending om 15.15 u en dan schakelen we ook onze livestream in. Radio 1 serveert u flitsen van de finale.

  Lees ook: