Stef Wijnants volgde Limburgse derby: "Wie gaat deze Genkse machine stoppen?"

  Genk pakte 13 op 15 en staat er weer helemaal. Het is favoriet voor de bekerfinale en moet vol op de 2e plaats mikken, aldus Wijnants.

  Genk heeft zich gisteren verzekerd van Play-off I met een verpletterende derbyzege tegen STVV (4-0). "Bij Sint-Truiden is de bobijn na de lange strijd voor het behoud volledig af, voor Genk kan het nog een prachtig  seizoenseinde worden”, oordeelt analist Stef Wijnants op Radio 2 Limburg.

  "Lucht vloog makkelijk uit STVV-ballon"

  Een echte derby is het gisteren nooit geweest. Daarvoor stond STVV op lemen benen te voetballen en leverde het een belabberde prestatie. Het was een non-match van STVV, dat overal tekortkwam. Trainer Maes nam zelfs het woord "dramatisch" in de mond en vooraleer een coach dat doet, moet het dus heel slecht zijn."

   

  "Uiteraard stond er voor Genk veel meer op het spel, maar dat mag geen reden zijn dat STVV geen greintje vechtlust had toen het op achterstand kwam. De lucht vloog wel heel makkelijk uit de ballon. De citroen is leeggeperst.

   

  Peter Maes begon in december aan een heel zware opdracht. Het behoud verzekeren leek op dat moment al een huzarenstuk. Dat is vorige week bewerkstelligd en blijkbaar zat er niks meer in de tank.

   

  Maar op zijn minst kon je verwachten dat ze Genk probeerden af te stoppen. Zelfs dat gebeurde niet.

   

  Nu operatie redding is geslaagd zou het op basis van deze match al te kort door de bocht zijn om deze ploeg af te branden, want de voorbije maanden hebben ze net door die werkkracht veel punten gehaald.

   

  Maar Maes zei gisteren al dat de wedstrijd hem ook dingen geleerd heeft. Het is geen geheim dat STVV te weinig voetballende kwaliteit in het team heeft. Werklust en organisatie, dat wel ja, maar daarmee alleen kom je er niet. Als Maes en de Japanse bazen dat meenemen in de transferpolitiek, dan kan deze vreselijke derbynederlaag nog een gunstig gevolg krijgen.

  Bekijk de goals uit Genk - STVV (4-0)

  "Genk moet vol voor 2e plaats gaan"

  Genk heeft na een mindere periode opnieuw de goede vorm te pakken en heeft zijn begeerde plaats voor Play-off I te pakken. Het kan de komende maand nog een topresultaat neerzetten.

   

  Begrijpe wie begrijpen kan wat Genk in januari en februari allemaal uitgespookt heeft, want anders zou Genk misschien nog voor de allerhoogste prijs mogen spelen. Nu hebben ze 13 op 15 gehaald en vooral: ze spelen echt goed en snel voetbal.

   

  Van achteren naar voren met allemaal jongens die zich lekker in hun vel voelen: de Colombianen achteraan, het trio op het middenveld met kapitein Heynen voorop en de gouden driehoek Ito, Bongonda, Onuachu... Het ziet er allemaal heel erg fris uit.

   

  Combinaties, beweging, looplijnen, goesting, overgave: Genk heeft de voorbije weken getoond dat het allemaal terug is. En Onuachu blijft maar scoren. De vraag is: wie gaat deze Genkse machine nog stoppen?

   

  Ik heb in augustus, bij het begin van het seizoen, al gezegd dat deze kern van Genk veel potentie had en dat het hoog mocht mikken. Het heeft mij dan ook verbaasd dat het lange tijd niet lekker liep.

   

  Die coachwissels hebben er natuurlijk geen goed aan gedaan. Maar als de jongens van Van den Brom de volgende maand hetzelfde niveau halen, dan zal het nog een topseizoen worden.

   

  Over 2 weken zijn ze sowieso favoriet in de bekerfinale tegen Standard, nog steeds de snelste weg naar een Europees ticket. Maar met de huidige vormcurve moeten ze ook vol op de tweede plaats durven te mikken.

   

  Eén kanttekening toch nog: in onderlinge wedstrijden met de andere topploegen heeft Genk slechts 3 punten gehaald in 5 matchen. Winnen van Cercle, OHL of STVV telt straks niet meer. Om mijn prognose waar te maken zullen ze tegen Club, Anderlecht en Antwerp of Oostende veel punten moeten pakken.