Deroo verlaat Rusland met triple: "Grote kans dat ik terugkeer naar Polen"

  Sam Deroo

  Sam Deroo heeft er een bijzonder succesvol seizoen opzitten. Na de Russische beker en de Europese triomf in de CEV Cup won hij afgelopen weekend met Dinamo Moskou ook nog de landstitel in Rusland. Een afscheid in schoonheid voor de Red Dragon, die volgend seizoen wellicht weer naar Polen trekt.

  "Beter kon het niet", lacht Sam Deroo na het behalen van de triple. "Ik heb genoten van het feestje. Het was de moeite."

   

  Dat Dinamo Moskou de titel zou pakken, had ook Deroo bij het begin van het seizoen niet durven te dromen. "De twee Zenits (Kazan en Sint-Petersburg, red) zijn normaal gezien te sterk", zegt Deroo.

   

  "Onze ploeg was wel versterkt en de jongeren zijn fel geëvolueerd, maar toch had ik onszelf geen kans gegeven op de titel. We hebben een bepaalde chemie gevonden in de groep. De puzzelstukken zijn in elkaar gevallen."

   

  "Tijdens het seizoen speelden we wel het betere volleybal, maar het blijft toch moeilijk om het dan uiteindelijk te doen in een Final 6 waarin elke match beslissend is en je je geen fouten kunt veroorloven. Toch zijn we ook daarin geslaagd. Chapeau voor de ploeg."

  "Trots dat ik nog mee verschil heb kunnen maken"

  Door twee vervelende blessures stond Sam Deroo dit seizoen vaker dan hem lief was aan de kant. "Maar de momenten dat ik speelde, speelde ik goed", klinkt het.

   

  "In de bekerfinale heb ik amper kunnen spelen door een enkelblessure en net toen ik mijn basisplek weer terug had, sloeg ik dezelfde enkel opnieuw om. Daarna was het lastig om weer matchritme op te doen en opnieuw in topvorm te geraken."

   

  "Ik was niet langer een echte certitude zoals voorheen, al wist ik dat de ploeg me vroeg of laat nog nodig zou hebben. Dat bleek ook in de Final 6, waarin ik zeker mijn bijdrage geleverd heb. Toch had ik liever wat meer gespeeld, ook in de andere finales."

   

  "Het was niet echt verdiend dat ik op de bank belandde, maar als de Russen het goed doen, spelen ze hier heel graag met Russen. Dat was mentaal niet altijd makkelijk. Ik ben trots op mezelf dat ik me daar doorgetrokken heb en dat ik toch nog mee het verschil heb kunnen maken."

  Sam Deroo

  "Kans is groot dat ik terugkeer naar Polen"

  Volgend seizoen gaat Sam Deroo opnieuw aan de slag in de Poolse competitie. Deroo verdedigde in Polen al 5 seizoenen de kleuren van Kezierzyn-Kozle. Nu wordt het wellicht Rzeszow voor Deroo, al wil hij dat nog niet bevestigen.

   

  "Het staat vast dat ik niet bij Dinamo Moskou blijf. Ik kijk wel met een positief gevoel terug op de voorbije twee seizoenen. Op menselijk en cultureel vlak heb ik hier veel geleerd."

   

  "Maar qua beleving en sfeer heb ik in Polen altijd veel meer plezier gehad in het spel. Daar kan ik veel meer genieten van het dagelijkse werk. Er is nog niks officieels en bepaalde details moeten nog uitgeklaard worden, maar de kans is groot dat ik terugkeer naar Polen", klinkt het.

  Qua beleving en sfeer heb ik in Polen altijd veel meer plezier gehad in het spel.

  Sam Deroo

  "EK is hoofddoel voor Red Dragons deze zomer"

  Maar voor hij weer naar Polen trekt, brengt Deroo eerst nog de zomer door met de nationale ploeg. "Ons hoofddoel is het EK in september. Daar kijk ik naar uit", vertelt Deroo.

   

  "We hebben een nieuw, fris project met de Red Dragons. Er waait een positieve wind door de ploeg. Het is ook tijd voor vers bloed, want de oudere generatie gaat er stilaan uit. De jonge gasten moeten snel klaargestoomd worden om een meerwaarde te kunnen betekenen voor de nationale ploeg."

   

  "Daarnaast zou het mooi zijn om opnieuw in de Volley Nations League te geraken. Het rankingsysteem is veranderd, waardoor elke wedstrijd nu belangrijk is. Tegen de kleinere landen mogen we niet te veel steken laten vallen. Het is van groot belang dat we een goeie zaak doen met het oog op onze ranking."