Romeins drama voor Vandoorne: gestart op pole, geëindigd in muur

  Stoffel Vandoorne belandde omgekeerd in de muur.

  Pech blijft Stoffel Vandoorne achtervolgen dit seizoen in de Formule E. Onze landgenoot nam met de polepositie een optie op zijn eerste overwinning in Rome, maar haalde uiteindelijk de streep niet. Tweevoudig wereldkampioen Jean-Eric Vergne (DS Techeetah) kon wel vieren in de 3e manche van het WK.

  Na een teleurstellende tweede race in Riyad had Stoffel Vandoorne (Mercedes) wel wat goed te maken in Rome. Met zijn 1e polepositie van het seizoen, zijn 3e uit zijn carrière, begon hij alvast uitstekend.

   

  Maar al in de eerste ronde ging het mis: André Lotterer hijgde in de nek van Vandoorne, maar het inhaalmanoeuvre van de Duitser kwam wel heel onverwacht. Vandoorne sneed de bocht af en werd door Lotterer in een zijstraat geduwd.

   

  Vandoorne liet zich niet uit zijn lood slaan en pakte uit met een verbluffende inhaalrace: van de 13e plek rukte hij weer op naar de 5e plek. Maar er wachtte nog een portie pech.

   

  Vandoorne probeerde de stilvallende Di Grassi te ontwijken, verloor de controle over zijn stuur en werd door ploegmaat Nyck de Vries in de muur geduwd. Wat begon met een polepositie, eindigde in de muur.

  Vandoorne kreeg in de eerste ronde al een tik:

  Het fatale moment voor Vandoorne:

  Kampioenenstrijd: Vergne klopt Di Grassi

  Heel wat racers voelden zich geroepen om te profiteren van de pech van Vandoorne. Uiteindelijk werd het een verbeten strijd tussen Lucas di Grassi, de wereldkampioen van 2017, en Jean-Eric Vergne, de kampioen van 2018 en 2019.

   

  Di Grassi leek op weg naar een Romeinse triomf, tot zijn bolide het begaf. Vergne nam zonder twijfelen over en bezorgde DS Techeetah de overwinning.

   

  Ervaren rot Sam Bird (Jaguar) snelde na een sublieme race naar de tweede plek, Mitch Evans - ploegmaat van Bird - mocht mee op het podium.

   

  Door de pech voor Mercedes is De Vries zijn leidersplaats in het klassement kwijt. Sam Bird wipt naar de koppositie, Robin Frijns (Envision Virgin Racing) staat op de 2e plek.

  Kalender Formule E
  datum plaats winnaar
  26/02 Riyad (SAr) De Vries (Mercedes)
  27/02 Riyad (SAr)
  Bird (Jaguar)
  10/04 Rome (Ita) Vergne (DS Techeetah)
  11/04 Rome (Ita) Vandoorne (Mercedes)
  24/04 Valencia (Spa) De Vries (Mercedes)
  25/04 Valencia (Spa) Dennis (BMW)
  08/05 Monaco Da Costa (DS Techeetah)
  19/06 Puebla (Mex) Di Grassi (Audi)
  20/06 Puebla (Mex) Mortara (Rokit)
  10/07 New York (VS) Günther (BMW)
  11/07 New York (VS) Bird (Jaguar)
  24/07 Londen (Eng) Dennis (BMW)
  25/07 Londen (Eng) Lynn (Mahindra)
  14/08 Berlijn (Dui) Di Grassi (Audi)
  15/08 Berlijn (Dui) Nato (Rokit)
  Stand Formule E
    rijder auto punten
  1. Nyck de Vries (Ned) Mercedes 99
  2. Edoardo Mortara (Zwi) Rokit 92
  3. Jake Dennis (GBr) BMW 91
  4. Mitch Evans (Aus) Jaguar 90
  5. Robin Frijns (Ned) Envision 89
  9. Stoffel Vandoorne Mercedes 82