Tom De Sutter: "Met gerichte aankopen doet Anderlecht volgend seizoen mee voor titel"

  Wie aan recente spelers denkt die bij Anderlecht en Club gespeeld hebben, komt al snel uit bij Tom De Sutter. De 35-jarige spits ziet Club het Bayern van België worden en gelooft in een stabiel Anderlecht op korte termijn.

  De Sutter: "Met 2 woorden spreken bij Anderlecht"

  Ex-spits Tom De Sutter kijkt met belangstelling uit naar het duel tussen zijn ex-teams Anderlecht en Club Brugge.

   

  "Ik denk dat Club vertrokken is voor een Bayern-scenario de komende jaren. De structuur is er ongelooflijk goed en dat weerspiegelt zich op het veld. Club is de laatste jaren niet meer uit de top 2 te slaan", vertelt De Sutter.

   

  Hoe kijkt de ex-spits naar Anderlecht? "Bij Anderlecht moet je momenteel altijd met 2 woorden spreken. De ene week zijn ze top, de andere week kunnen ze een heel stuk minder zijn."

   

  "Tegen Antwerp heeft Anderlecht het fantastisch goed gedaan. Maar dit weekend zal het misschien weer een andere match worden voor de spelers."

   

  "Club hoeft dit weekend niet te winnen en Anderlecht hoeft dat ook niet. Met een puntje dit weekend heeft Anderlecht nog altijd zijn eigen lot in handen. Ik denk dat ze Play-off I wel zullen halen."

  De jeugdwerking van Anderlecht heeft altijd goed gewerkt en blijft belangrijk voor de sterkte van de ploeg op termijn.

  Tom De Sutter

  De Sutter weet dat Anderlecht zich structureel nog moet verbeteren. "De club is erg aan het zoeken naar de juiste mensen op de juiste plaats. Met de jongeren die er nu zijn, is het sportief misschien niet altijd gemakkelijk om er een vaste lijn in te trekken. Maar die jongeren doen het op zich ook niet slecht." 

   

  "Denk maar aan El Hadj, die technisch heel onderlegd is. Hij is nog heel jong en heeft nog wat tijd nodig om die constante erin te leggen."

   

  "En er zijn nog beloftevolle jongeren met kwaliteiten. De jeugdwerking van Anderlecht heeft altijd goed gewerkt en blijft belangrijk voor de sterkte van de ploeg op termijn."


  "De jonge Anderlecht-spelers hebben ondertussen ook al zo'n 27 matchen op een hoog niveau gespeeld. Elke ervaring die die jonge gasten meenemen, zal ervoor zorgen Anderlecht telkens wat stabieler wordt."

  Tom De Sutter speelde bij Anderlecht van 2009 tot en met 2013.

  "Kompany heeft een goede beurt gemaakt als trainer"

  Hoe beoordeelt De Sutter Anderlecht-coach Vincent Kompany? "Het voetbal dat City speelde wou Kompany ook spelen met Anderlecht. Maar hij is nu wat realistischer geworden. Hij past zijn systeem aan waar het moet."

   

  "In zijn eerste seizoen als coach heeft Kompany een goede beurt gemaakt. Als je Play-off I kan spelen met zo'n jonge groep en na alles wat er dit jaar gebeurd is, dan heb je een goed resultaat neergezet."

   

  Of Kompany volgend seizoen met Anderlecht voor de titel kan strijden? "Waarom niet? Als Anderlecht deze zomer een paar gerichte aankopen toevoegt aan deze jonge groep, moet je durven te geloven in de titel."

   

  Wat wel opvalt, de jonge Anderlecht-groep sprokkelt veel punten tegen de topclubs. "Dat heeft veel te maken met de manier van spelen. Tegen ploegen die zich terugtrekken op de eigen speelhelft heeft Anderlecht het moeilijk om een opening te vinden. Dat is door een gebrek aan ervaring."

   

  "Topploegen spelen zelf wat meer open en kiezen meer voor de aanval. In zulke matchen kan Anderlecht zijn kwaliteiten veel meer kwijt."