Waasland-Beveren op weg naar 1B? De afgelopen seizoenen ontsnapte het al meerdere keren

  Kan Waasland-Beveren de degradatie nog vermijden?

  Waasland-Beveren staat vandaag voor de match van de waarheid. Doet de rode lantaarn slechter dan concurrent Moeskroen, dan zakt het naar 1B. Toch moet de Wase fusieclub niet meteen het ergste vrezen. De afgelopen jaren wist het zich vaak nog te redden op de laatste speeldagen. Een overzicht. 

  2013-2014: Fikse eindsprint voorkomt playdowns

  Glen De Boeck begint in 2013 aan het seizoen als coach van Waasland-Beveren. Beveren beleeft een rotstart en prijkt na 12 speeldagen op de voorlaatste plek. Reden genoeg voor de Waaslanders om De Boeck te ontslaan.

   

  Bob Peeters neemt het roer over van De Boeck in de hoop zich nog te redden. Aanvankelijk krijgt Peeters de motor niet aan de praat, maar dankzij een fenomenale eindsprint redt Waasland-Beveren zich toch.

   

  De Wase fusieclub blijft in haar laatste 7 wedstrijden ongeslagen en springt zo nog over Oud-Heverlee Leuven naar een veilige plek. 

  Bob Peeters.

  2014-2015: Rafal Wolski houdt Waasland-Beveren in JPL

  Op de slotspeeldag van het seizoen 2014-2015 staat Waasland-Beveren slechts 1 puntje boven de degratieplaatsen. De club neemt het thuis in een derby op tegen Lokeren, terwijl concurrent Cercle Brugge in eigen huis moet winnen van KV Mechelen.

   

  10 minuten voor tijd zit Beveren in vieze papieren. Terwijl het zelf niet weet te scoren tegen Lokeren, is Cercle daarentegen net 2-0 voorgekomen tegen Malinwa. Cercle zou daarmee over de Waaslanders springen naar de veilige 14e plek. Tot Rafal Wolski zijn duivels ontbindt.

   

  De huurling van Fiorentina tikt in de 89e minuut de aansluitingstreffer binnen, zij het wel duidelijk uit buitenspel. De VAR van nu had dat zeker tegengehouden. Op de Freethiel begint de hoop te groeien. Cercle voelt de druk stijgen en Dussenne maakt een domme overtreding in de 16 meter: rood en een strafschop voor KV. Veselinovic schiet de gelijkmaker binnen, waardoor Waasland-Beveren weer gered is.

   

  Cercle zet nog alles op alles, maar krijgt het deksel op de neus. Wolski bezegelt met zijn 2e doelpunt van de namiddag het lot van Cercle. Groen-zwart speelt playdowns, Waasland-Beveren is gered.

  De Pool Rafal Wolski luidde met 2 doelpunten de ommekeer in voor Malinwa.

  2017-2018: Scherprechter tussen Eupen en Mechelen

  In de zomer van 2017 komt Philippe Clement toe op de Freethiel. De nieuwe coach zorgt meteen voor een heuse ommekeer. Samen met sterspeler Morioka is Waasland-Beveren de revelatie van de 1e seizoenshelft. 

   

  Clement pakt na een aantal maanden zijn koffers richting Genk en ook Morioka wordt in de wintermercato door Anderlecht weggeplukt. Sven Vermant neemt over. Beveren flitst niet meer als voordien, maar het weet zich nog wel makkelijk te redden.

   

  Op de laatste speeldag is het wel nog scherprechter in de degradatiestrijd. Het speelt tegen KV Mechelen dat laatste staat met evenveel punten als voorlaatste Eupen. De Waaslanders tonen een gelaten indruk en verliezen met 2-0. Maar ook Eupen wint en zo degradeert Mechelen alsnog.

   

  Achteraf werd na een lang proces duidelijk dat er rond de wedstrijd tussen Waasland-Beveren en Mechelen een poging tot omkoping was. KV Mechelen werd gestraft, Waasland-Beveren ging vrijuit.

  De Japanner Yuta Toyokowa lukte op de slotspeeldag een hattrick waardoor Mechelen veroordeeld werd tot degradatie.

  2018-2019: Winst tegen Club, Antwerp en Lokeren luidt redding in

  Het seizoen 2018-2019 gaat de geschiedenisboeken in als een slecht jaar voor de ploegen uit het Waasland. Waasland-Beveren en Lokeren vechten het hele jaar lang tegen de degradatie. Uiteindelijk is het Lokeren dat 1A moet verlaten.

   

  Beveren heeft zijn redding mede te danken aan een kleine winstreeks. Het won achtereenvolgers tegen Club Brugge, Antwerp en directe concurrent Lokeren. 

   

  Daarna pakte het een teleurstellende 7/30. Maar door een nog slechtere reeks van buur Lokeren (6/39) mag Waasland-Beveren toch in 1A blijven.

  Lokeren baalt.

  2019-2020: BAS buigt beslissing Pro League om

  Afgelopen seizoen kruipt Waasland-Beveren door het oog van de naald. Na 29 speeldagen prijkt de club troosteloos op de laatste plek. Met nog 1 speeldag op het menu moet het winnen op AA Gent en hopen dat KV Oostende verliest tegen Cercle Brugge.

   

  Of de Waaslanders daarin geslaagd zouden zijn, zullen we nooit weten. Corona zorgt ervoor dat de competitie stopt en Beveren op de laatste plaats eindigt.

   

  De Pro League beslist dat Waasland-Beveren, als laatste in de stand, degradeert. Maar Waasland-Beveren legt zich daar niet zomaar bij neer en verkoopt zijn huid duur in allerlei procedures, ook het BAS geeft de club gelijk. Finaal beslist de Pro League om van 16 naar 18 teams te gaan in 1e klasse A: Waasland-Beveren hoeft niet te zakken, Beerschot en OHL komen allebei over uit 1B.

  2020-2021: Redt Beveren zich dit jaar opnieuw?

  Déjà vu. Net als vorig seizoen staat Waasland-Beveren op 2 speeldagen van het einde op de laatste plek. Het verschil met voorlaatste Moeskroen bedraagt 3 punten. 

   

  W-B heeft op papier wel een makkelijker programma. Het speelt nog thuis tegen KV Kortrijk en trekt op de slotspeeldag naar OHL. Moeskroen daarentegen neemt het thuis op tegen Antwerp en moet op de laatste speeldag naar leider Club Brugge.

   

  Doet Waasland-Beveren het vandaag slechter dan Moeskroen, dan is de degradatie onafwendbaar. Of toveren ze in Beveren nog een wit konijn uit hun hoed en speelt het de rode lantaarn alsnog door aan hun Waalse concurrent?

  Het programma van Waasland-Beveren

  SK Beveren KV Kortrijk einde
  34

  Het programma van Moeskroen

  Excel Moeskroen Antwerp einde
  23