Bondscoach over blinkende Baskische Belgen: "Hermans kan rit winnen in Giro"

  Van Wilder, Hermans en Vansevenant klimmen met de beste renners mee naar boven.

  Mauri Vansevenant, Ilan Van Wilder en Quinten Hermans rijden een zeer straffe Ronde van het Baskenland en dat is ook bondscoach Sven Vanthourenhout opgevallen. "Of ik verrast ben? Ergens niet, maar het is echt wel straf."

  De Belgen maken het mooie weer in de Ronde van het Baskenland. Mauri Vansevenant (21 jaar, Deceuninck-Quick Step), Ilan Van Wilder (20 jaar, Team DSM) en Quinten Hermans (25 jaar, Intermarché-Wanty-Gobert) klimmen met de wereldtop naar boven. 

   

  Sporza belde met bondscoach Sven Vanthourenhout, die het drietal goed kent. Is hij verrast? "Ergens niet, maar dat het zo snel komt, is niet zo vanzelfsprekend. Al waren het wel echt renners met kwaliteit, al van bij de junioren."

   

  "Vansevenant en Van Wilder zijn alletwee mannen die deel uitmaakten van het klimproject van de federatie. Daar werd al duidelijk dat ze inhoud hebben, serieuze waarden kunnen trappen én een heel goede mentaliteit hebben om prof te zijn."

   

  Vanthourenhout zag meer dan enkel bevestiging van wat hij al wist. "Wat ze nu laten zien in het Baskenland, is echt wel straf. Het is een rittenkoers met telkens een heel sterk deelnemersveld en een lastig parcours. Er wordt altijd heel hard gekoerst."

  Over Van Wilder: "Rittenkoersen met een tijdrit"

  Voor Vansevenant is het een bevestiging van al het goeds dat we al van hem zagen dit (en vorig) seizoen. Voor Van Wilder is het de eerste keer dat hij eens zo kan uitpakken tussen de toppers.

   

  "Ilan is iemand die al wereldtop was in de juniorecategorie", weet Vanthourenhout. "Alleen kwam hij er niet altijd in beeld, want hij is van hetzelfde jaar als Remco Evenepoel en zat wat in zijn schaduw. Maar bij zijn overstap naar de beloften werd hij toch derde in de Ronde van de Toekomst. Dat is toch dé opstap naar het echte werk."

   

  "Wat hij nu laat zien in het Baskenland is mooi, omdat het al zo snel komt. Al wisten we allemaal wel dat hij het ook op termijn gedaan zou hebben."

   

  Wat kunnen we in de toekomst nog verwachten van Van Wilder? "Ik denk dat hij nog op ontdekking is. Hij heeft ook een heel goede tijdrit in de benen. Rittenkoersen met een tijdrit,  dat is zijn werk. Het mag best lastig zijn. De komende twee à drie jaar zal uitwijzen welke richting hij zal uitgaan."

  Over Vansevenant: "Kansen met beide handen gegrepen"

  Mauri Vansevenant sprak al meermaals de ambitie uit om de komende jaren in dienst van kopman Remco Evenepoel te rijden. "Over drie of vier jaar zal blijken of dat ook zo zal blijven", zegt de bondscoach. "Of dat ze misschien toch zelf kopman kunnen worden in een bepaald team."

   

  "Maar Mauri zal nog wel kansen krijgen dit seizoen", is Vanthourenhout ervan overtuigd. "Of dat ook in bijvoorbeeld de Waalse Pijl zal zijn, durf ik niet zeggen, want er is wel concurrentie binnen het team van Deceuninck-Quick Step."

   

  "Maar hij zal zijn kansen krijgen en heeft ze ook al gekregen in de Trofeo Laigueglia (3e) en de GP Industria & Artigianato (1e). Die kansen heeft hij met beide handen gegrepen. Ook hij zal, net als Ilan, de komende maanden/jaren moeten ontdekken waar hun grenzen liggen."

  Over Hermans: "Kan een Giro-rit winnen"

  Wie ook enorm sterk presteert in het Baskenland is crosser Quinten Hermans. Mee in de aanval, bergpunten sprokkelen en de vierde rit in de groep met Pogacar en Roglic als negende over de finish bollen. Vanthourenhout kent Hermans heel goed en is niet verrast.

   

  "Ik heb het geluk dat ik Quinten al heel lang ken. Ik ken hem ook heel goed. Ik heb een jaar met hem gewerkt als ploegleider bij Telenet-Fidea en ik heb hem toen ook begeleid. Ik heb dus zicht op zijn fysieke capaciteiten."

   

  "Wat hij nu laat zien in het Baskenland is natuurlijk best straf. Maar ik, en ook de mensen die in het veldritwereldje zitten, weten wel wat de capaciteiten van een Quinten Hermans zijn. Wij verschieten er absoluut niet van dat hij hiertoe in staat is."

   

  "Twee jaar geleden reed hij de Tour de Wallonie, won hij een etappe en was hij tot de laatste dag in de running voor het eindklassement, samen met Tim Wellens. De voorbije jaren liet hij dus wel zien dat hij heel hard met de fiets kan rijden."

   

  "We zullen nog heel veel mooie dingen van hem zien op de weg. Hij zit nu in een ploeg waar hij die kansen ook zal krijgen om een mooi programma te rijden. Hilaire Van der Schueren gelooft er ook keihard in."

  Ik ben ervan overtuigd dat hij in de Giro hier en daar zal meedoen om een etappe te winnen.

  Sven Vanthourenhout

  Hermans rijdt de komende maand met de Giro zijn eerste grote ronde. "Ik ben ervan overtuigd dat hij hier en daar zal meedoen om een etappe te winnen."

   

  Naar het voorbeeld van een Gianni Vermeersch of Tim Merlier, die ook schitteren op de weg? "Die kans bestaat. Het is te zien wat de afspraken binnen het team zijn, want hij is ook gehaald om een groot deel van het veldritseizoen af te werken."

   

  "Maar het zou me niet verbazen als hij ook een heel mooi programma op de weg zal rijden, in combinatie met het veld. Hij is zéker in staat om een heel sterk wegrenner te worden."

   

  De bergtrui in het Baskenland? "Ja, maar ik zie hem dat in verschillende rittenkoersen wel doen, zelfs in een grote ronde kan hij een paar dagen de bergtrui dragen als hij meegaat in ontsnappingen."

  Belgische weelde: "Op alle vlakken"

  Vanthourenhout schat de toekomst voor de (jonge) Belgen dan ook heel positief in. "Het is heel mooi dat we op alle gebieden weer helemaal meedoen."

   

  "Het klassieke werk, de Waalse klassiekers, Jasper Philipsen wint in een massasprint, ... Het is mooi om te zien dat de jeugdwerking zijn vruchten afwerpt. Zowel bij de federatie als bij de teams zelf."

   

  "Vroeger moest je bij wijze van spreken de Ronde van Vlaanderen kunnen winnen en dan pas was je een goede renner. Nu merk je dat we op heel veel fronten actief zijn", aldus Vanthourenhout. 

  Ronde van het Baskenland klassement

    naamploegresultaat
  1Primož RoglicTJV19:11:36
  2Jonas VingegaardTJV+52
  3Tadej PogacarUAD+1:07
  4Adam YatesIGD+1:26
  5David GauduGFC+1:27
  6Pello BilbaoTBV+1:28
  7Alejandro ValverdeMOV+1:33
  8Mikel LandaTBV+2:17
  9Esteban ChavesBEX+2:38
  10Ion IzagirreAPT+2:59
  Ronde van het Baskenland
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1individuele tijdritHondarribia - Hondarribia7,5 kmRoglicRoglic
  2wegwedstrijdLeiza - Viana207,9 kmAlaphilippeRoglic
  3wegwedstrijdLaudio - Amurrio181,7 kmBilbaoRoglic
  4wegwedstrijdVitoria-Gasteiz - Zamudio185,6 kmMartínezRoglic
  5wegwedstrijdZamudio - Mallabia163,8 kmRodríguezEvenepoel
  6wegwedstrijdEibar - Arrate135,7 kmIzagirreMartínez