Arsène Wenger hoopt op automatisch detectiesysteem voor buitenspel: "Klaar tegen Qatar 2022"

  De 71-jarige Fransman is tegenwoordig aan de slag bij de FIFA als directeur voetbalontwikkeling.

  Arsène Wenger pleit voor een systeem dat automatisch buitenspel detecteert tijdens een voetbalwedstrijd. De ex-coach van Arsenal hoopt dat een soortgelijk systeem al op poten kan staan tegen het WK in Qatar, in het najaar van 2022.

  Het International Football Association Board (IFAB), dat de spelregels in het voetbal vastlegt, liet in maart in samenspraak met de FIFA weten een semi-automatisch systeem te willen testen rond buitenspel.

   

  Dat systeem zou de VAR, en niet de scheidsrechter of lijnrechters op het veld, informeren in geval van buitenspel. Volgens ex-Arsenal coach Arsène Wenger zou dit systeem er tegen het WK van 2022 al moeten zijn.

   

  De 71-jarige Wenger was meer dan twee decennia lang coach van de Engelse topclub Arsenal en is sinds 2019 aan de slag bij de FIFA als directeur voetbalontwikkeling.

   

  Het automatische systeem moet het werk van de videoref (VAR) makkelijker maken en vooral zorgen dat het sneller duidelijk is of een speler al dan niet buitenspel stond.

  "Als een speler buitenspel loopt, krijgt de lijnrechter meteen een signaal"

  "Op dit moment moeten we gemiddeld 70 seconden wachten op een beslissing van de VAR over buitenspel", zei Wenger in de uitzending Living Football van de wereldvoetbalbond. "Soms zelfs langer, als het echt millimeterwerk is. Het is belangrijk dat daaraan iets gedaan wordt."

   

  "Ik denk dat een systeem met automatische buitenspeldetectie tegen 2022 klaar zal zijn", gaat de Fransman verder. "Als dan een speler in buitenspel loopt, krijgt de lijnrechter meteen een rood signaal op zijn horloge."