Nederlandse voetbalbond mikt op 12.000 toeschouwers (en meer) per EK-duel

  Vorige maand kregen 5.000 toeschouwers al eens de kans om opnieuw van livevoetbal te proeven.

  De Nederlandse voetbalbond (KNVB) hoopt komende zomer bij de vier EK-wedstrijden in Amsterdam ten minste 12.000 toeschouwers te kunnen verwelkomen in de Johan Cruijff ArenA. "Afhankelijk van de ontwikkelingen van het coronavirus in juni bestaat de kans dat het er uiteindelijk meer zullen worden", hoopt de KNVB.

  Uiterlijk vandaag moesten de twaalf speelsteden van het EK voetbal hun plannen indienen over het beoogde minimumaantal toeschouwers bij de EK-wedstrijden in hun stadions.

   

  Nederland hoopt in de Johan Cruijff ArenA voor de vier wedstrijden in Amsterdam telkens 12.000 fans te mogen ontvangen.

   

  Toernooidirecteur voor Amsterdam Gijs de Jong hoopt zelfs op meer.

   

  "Geweldig dat we op koers liggen voor een EK met publiek", zegt hij. "Dit is een historisch toernooi, waar Nederland deel van uitmaakt. Daar hoort gewoon publiek bij te zijn. We kijken ernaar uit 12.000 toeschouwers in de Johan Cruijff ArenA te ontvangen, maar beseffen dat het coronavirus onvoorspelbaar is en er geen garanties zijn."

   

  "We blijven echter goede hoop houden dat de situatie in juni zodanig verbeterd is, dat er zelfs meer toeschouwers bij kunnen zijn."

  Dit is een historisch toernooi, waar Nederland deel van uitmaakt. Daar hoort gewoon publiek bij te zijn. 

  Verliest Dublin zijn status?

  In Ierland zijn de geluiden iets minder gunstig. De Ierse Voetbalbond (FAI) heeft na overleg met de Ierse regering de UEFA laten weten dat ze momenteel niet kunnen garanderen dat er tijdens de geplande EK-wedstrijden in het Aviva Stadium in de hoofdstad Dublin een minimumaantal toeschouwers kan worden toegelaten.

   

  "Alle partners van het lokale organisatiecomité - overheid, FAI, Aviva Stadium en het gemeentebestuur van Dublin - zijn het erover eens dat het een uitdaging wordt om komende zomer toeschouwers te ontvangen, aangezien volksgezondheid op de eerste plaats komt", klinkt het in de mededeling. 

   

  "We hebben ons standpunt aan de UEFA laten weten en wachten nu op een antwoord."

   

  Dublin dreigt zo evenwel zijn EK-wedstrijden, drie groepswedstrijden en een achtste finale, kwijt te spelen. De UEFA maakt immers medio vorige maand reeds bekend geen lege stadions te willen tijdens EURO 2020.

  De UEFA geeft de 12 speelsteden nog tot 28 april de tijd om hun scenario's voor gezondheidsmaatregelen te herzien en het aantal verwachte toeschouwers per stadion te verhogen, zo bekende een UEFA-woordvoerder woensdag aan nieuwsagentschap AFP.

  Lees ook: