Hertha zet Hongaarse keeperstrainer op straat na homofobe en xenofobe uitspraken

  Zsolt Petry.

  Hertha Berlijn heeft de samenwerking met keeperstrainer Zsolt Petry na zijn homofobe en antimigratieverklaringen met onmiddellijke ingang stopgezet. Dat heeft de Duitse club dinsdag gemeld.

  Petry, een 54-jarige Hongaarse ex-doelman die in zijn loopbaan onder meer voor AA Gent en Charleroi voetbalde, gaf zonder medeweten van het Hertha-bestuur een interview met de Hongaarse krant Magyar Nemzet, die nauwe banden heeft met de plaatselijke regering. 

   

  Petry deed daarin krasse uitspraken over migratie en gaf kritiek op de Hongaarse doelman Peter Gulacsi van RB Leipzig, omdat hij voetbalt bij een club die onder meer het homohuwelijk steunt.

   

  "Ik snap niet wat Gulacsi ertoe heeft aangezet om op te komen voor homo's, travestieten en mensen met een seksueel andere geaardheid", zei hij onder meer. "Ik begrijp ook niet hoe Europa momenteel moreel zo laag kan zinken", klonk het verder. 

   

  "Europa is een christelijk continent, ik hou er niet van om de morele achteruitgang te zien die het continent overspoelt. De liberalen blazen de tegengestelde opvattingen op: als je niet van migratie houdt - vreselijk veel criminelen hebben Europa immers overspoeld - dan zullen ze je meteen beschuldigen van racisme."

  Mea culpa komt te laat: "Ik ben niet homofoob"

  "Zulke uitspraken stroken helemaal niet met de waarden van Hertha", reageerde Carsten Schmidt, voorzitter van deRaad van Bestuur bij de club van Dedryck Boyata en Dodi Lukebakio. 

   

  Petry sloeg intussen mea culpa, al kon hij hiermee zijn ontslag dus niet afwenden. "Ik zou willen benadrukken dat ik noch homofoob noch xenofoob ben."

   

  "Ik betreur ten zeerste mijn verklaringen over het migratiebeleid en wil mijn excuses aanbieden aan alle mensen die bij ons hun toevlucht zoeken en die ik beledigd heb."

  Ik betreur ten zeerste mijn verklaringen over het migratiebeleid en wil mijn excuses aanbieden aan alle mensen die bij ons hun toevlucht zoeken en die ik beledigd heb