Ga naar de inhoud

Gids voor de Scheldeprijs: parcours, deelnemers en livestream

 di 6 april 2021 21:04
Titelverdediger Caleb Ewan is er dit jaar niet bij.
Titelverdediger Caleb Ewan is er dit jaar niet bij.

De Scheldeprijs is elk jaar een vaste afspraak op de kalender voor een krachtmeting van de sprinters. Dit jaar zouden de winderige openingsfase, met voorspelde waaiers, en het wispelturige weer voor een extra obstakel moeten zorgen.

Zo ging het vorig jaar

Vorig jaar kon de Scheldeprijs als een van de weinige niet-WorldTour-koersen toch overeind blijven. Het parcours werd wel aangepast, want in plaats van in Zeeland te vertrekken, werden enkel rondjes gedraaid rond Schoten.

 

Twee opmerkelijke momenten bepaalden de finale: drievoudig ex-winnaar Mark Cavendish stond toch aan de start en ging mee in de vroege vlucht, nadat hij in Gent-Wevelgem nog tranen met tuiten had gehuild over zijn "mogelijke afscheid".

 

Het andere opmerkelijke moment was de zwieper van Pascal Ackermann die August Jensen ten val bracht in de sprint. Ackermann zou tweede worden achter de ongenaakbare Ewan, maar werd later gedeklasseerd. 

Het parcours

De organisatie van de Scheldeprijs heeft van de Nederlandse autoriteiten de toestemming gekregen om toch zoals gepland in Terneuzen van start te gaan. Het wordt de eerste profkoers die over Nederlands grondgebied loopt van dit jaar.

 

Die start in Terneuzen zou wel eens voor brokken kunnen zorgen, want 2 jaar geleden barstte de boel in de Zeeuwse polders uiteen in waaiers, waardoor al meteen een groot deel van het peloton kansloos was voor de zege. Ook nu worden er weer felle rukwinden voorspeld, met ook nog sneeuw, regen en hagel.

Deelnemers

De Scheldeprijs lokt als vanouds de beste sprinters ter wereld naar Schoten. Dat is dit jaar niet anders, al is Caleb Ewan er wel niet bij om zijn titel te verdedigen.

 

Zo krijgen we mogelijk een duel tussen Sam Bennett en Tim Merlier, de twee sprinters die dit jaar al de meeste indruk maakten. Bij Deceuninck-Quick Step kunnen ze met Mark Cavendish nog een andere troef uitspelen, terwijl Alpecin-Fenix ook Jasper Philipsen achter de hand houdt.

 

Naast Cavendish is Alexander Kristoff de enige ex-winnaar aan de start. Andere sprintbommen die op ontploffen staan, zijn Pascal Ackermann, Arnaud Démare, Cees Bol, Nacer Bouhanni (vooralsnog niet geschorst), Giacomo Nizzzolo, Bryan Coquard en Elia Viviani.

teams en deelnemers

Live op Sporza

Zoals jullie van ons gewoon zijn, kun je de koers van start (12.45 uur) tot finish (omstreeks 17 uur) met tekstupdates volgen op sporza.be/de app van Sporza.

 

Vanaf 15 uur wordt de wedstrijd ook uitgezonden op Eén en kun je het dus ook volgen met livestream.

Lees ook: