Ward Lemmelijn heeft in Varese geen ticket voor Tokio kunnen pakken

  Ward Lemmelijn is in Varese de Belgische vertegenwoordiger in de skiff.

  Skiffeur Ward Lemmelijn heeft zich op de olympische kwalificatieregatta in Varese (Ita) niet kunnen plaatsen voor de halve finales (en dus ook niet voor de Olympische Spelen later dit jaar in Tokio).

  Ward Lemmelijn kent u misschien wel als wereldkampioen indoorroeien. Hij werkte vandaag in Varese zijn eerste internationale wedstrijd in de openlucht af.

   

  Vanochtend kwam Lemmelijn in actie, in reeks 2, en eindigde hij in een tijd van 7'17"26 als 5e en laatste. Alleen de eerste 3 kregen een ticket voor de halve finales. Ter vergelijking: de Griek Stefanos Ntouskos won de reeks van Lemmelijn in 6'52"84.

   

  In de namiddag probeerde onze landgenoot zich in de herkansingen alsnog bij de halvefinalisten te scharen. In die herkansingen (met 6) waren nog 3 tickets voor de halve finales te verdienen, maar de 23-jarige Lemmelijn eindigde op één na laatste en dus zit zijn toernooi in Varese erop. 

   

  Dat Lemmelijn er uitligt, is geen ramp. Hij is een groentje in het vak en heeft zijn zinnen vooral gezet op de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. 

  Coach: "Verwachtingen hoog, maar mirakels zijn zeldzaam"

  "Natuurlijk is hij ontgoocheld, want hij had veel beter willen presteren", reageerde zijn coach Johan Blondelle."Maar zijn resultaat is niet abnormaal. Lemmelijn roeit nog niet zo lang op het water en de technische achterstand op de concurrentie is nog te groot." 

   

  "De voorbije maanden heeft hij al veel progressie geboekt en dat moet hij blijven doen. Het verschil met de Europese top is nu ook niet enorm. Er lag ook veel druk op zijn schouders. Het was zijn eerste internationale regatta." 

   

  "Na zijn wereldtitel in het ergoroeien zijn de verwachtingen bij pers en publiek ook hoog, maar mirakels zijn zeldzaam. Het is nog te vroeg voor Ward. Hij moet geduldig zijn techniek blijven bijschaven. Dat kan alleen door veel herhaling, het moet een automatisme worden."

   

  Zijn grote werkpunt kent Ward Lemmelijn al: de eerste meters. "Ik schiet duidelijk minder uit de startblokken dan de concurrentie", stelt de roeier op zijn Instagram. "Daardoor verlies ik enkele lengtes en kom ik in zwaarder vaarwater terecht."

  Ik schiet duidelijk minder uit de startblokken dan de concurrentie.

  Ward Lemmelijn

  Een Sportweekend-reportage met Lemmelijn: