In het hoofd van Kasper Asgreen: "Liever aan zijlijn dan etiket van kopman"

  Kasper Asgreen troefde Mathieu van der Poel af in de sprint in Oudenaarde.

  Wie is Kasper Asgreen (Deceuninck-Quick Step) eigenlijk? De winnaar van de Ronde van Vlaanderen is niet de man van de grote woorden, maar zijn kinesist Steven Vrancken kan wel een tipje van de sluier oplichten. "Een lieve psychopaat? Nee, Kasper is Kasper. Als je hem kent, komt hij heel aangenaam over."

  Steven Vrancken, al een aantal jaar de persoonlijke kinesist van Kasper Asgreen, ving de Deen op aan de streep in Oudenaarde. "Dit jaar zijn we sinds de Omloop Het Nieuwsblad al 7 dagen op 7 bij elkaar", vertelt hij. "Als hij dan de Ronde van Vlaanderen wint, is dat een heel emotioneel moment. Dat zijn momenten om te koesteren aan de streep." 

   

  De kinesist is ook niet verbaasd dat Asgreen Van der Poel kon aftroeven in de sprint. "We waren er onlangs op de behandelingstafel nog over bezig", zegt Vrancken. "Ik kon me moeilijk voorstellen dat hij met Van Aert, Van der Poel en Alaphilippe naar de finish kon gaan en hen zou kloppen in de sprint."

   

  "Maar Kasper zei zelf: "Misschien niet tegen alle drie samen, maar met 1 of 2 durf ik ze aan te pakken." Hij heeft misschien niet zo een explosieve sprint, maar wel een krachtige spurt die hij lang kan volhouden. Hij was er dus van overtuigd dat hij meer dan een kans had tegen Van der Poel."

  Kasper timmert aan de weg om stilaan een plaats bij de echte leiders te veroveren.

  Steven Vrancken

  Met Kuurne-Brussel-Kuurne vorig jaar en de E3 Saxo Bank Classic en de Ronde van Vlaanderen dit jaar klimt Asgreen op in de hiërarchie van Deceuninck-Quick Step. "Op dit moment is iedereen binnen de ploeg er nog van overtuigd dat Alaphilippe nog een trapje hoger staat", zegt Vrancken.

   

  "Maar Kasper timmert aan de weg om stilaan een plaats bij de echte leiders te veroveren. Ook al wil hij dat nog niet echt op dit moment: hij zou liever nog even zijn eigen ding doen vanaf de zijlijn dan het etiket van kopman te krijgen. Maar met zijn resultaten zal zijn dag als leider van de ploeg wel komen."

   

  Waar ligt de grens van Asgreen? "Ik hoop dat hij over enkele jaren wel wat monumenten op zijn palmares heeft staan. Hij zal het stap voor stap aanpakken en zich niet gek laten maken. Als er binnenkort een WK op een klassiek parcours komt, moet hij daarvan durven te dromen. Hij heeft nog wel wat marge."

  Vrancken: "Asgreen is maniakaal bezig met zijn sport"

  Dat Asgreen niet staat te springen voor het etiket van kopman, typeert de Deen, volgens Vrancken. "Hij is niet echt de man van de grote woorden. Maar als je hem goed kent, is hij vlot en aangenaam. Maar naar de buitenwereld toe kruipt hij graag in zijn cocon."

   

  "Op de terugweg van Milaan-Sanremo - een rit van 1.200 kilometer - was er twee keer een stilte van 2,5 uur. Dan weet je dat hij misschien de wedstrijd aan het herbeleven is in zijn hoofd. Hij heeft ook geen sterallures."

   

  "Hij is maniakaal bezig met zijn sport: niet alleen met zijn lichaam, maar ook met zijn fiets en materiaal. Hij heeft tot nu toe niet echt veel blessures gehad. Hij kent zijn eigen lichaam ook heel erg goed."

   

  De Deense ploegleider Brian Holm omschrijft zijn landgenoot zelfs als "een lieve psychopaat". "Dat is wel een heel groot woord", aldus Vrancken. "Kasper is gewoon Kasper. 

  Op de terugweg van Milaan-Sanremo - een rit van 1.200 kilometer - was er twee keer een stilte van 2,5 uur.

  Het mysterie: wie tipte Asgreen bij Lefevere?

  In 2018 ondertekende Asgreen verrassend een contract bij Deceuninck-Quick Step. De jonge Deen had bij de beloften al hoge ogen gegooid in het tijdrijden en eiste ook eens de schijnwerpers op in de Ronde van de Toekomst, maar het leek toch een gok van ploegleider Patrick Lefevere.

   

  Een gouden gok, dus. Maar wie heeft het cv van Asgreen nu op tafel gelegd? "Sommigen zeggen Bjarne Riis, anderen onze Deens ploegleider Brian Holm... Iedereen wil met de pluimen gaan lopen", zegt Vrancken.

   

  "Ik weet het zelf niet. Kasper heeft wel een goed contact met Brian, dus die zal wel invloed hebben gehad. Het belangrijkste is dat hij bij onze ploeg rijdt."