Adrie van der Poel: "Eén goeie training en Mathieu was dicht bij de zege geweest in Roubaix"

  Het podium van de Ronde van Vlaanderen: Mathieu van der Poel, Kasper Asgreen en Greg Van Avermaet.

  Tot spijt van wie het benijdt krijgt een schitterende Ronde van Vlaanderen volgende zondag geen vervolg met Parijs-Roubaix. In onze podcast De Tribune vertelde Adrie van der Poel dat die beslissing er misschien net voor zal zorgen dat het allemaal nog spannender wordt in oktober.

  Download de podcast van De Tribune

  "Aantal kandidaat-winnaars wordt groter in Parijs-Roubaix"

  José De Cauwer gaf de voorzet in De Tribune: "Ik zou aan Adrie eens willen vragen of het misschien niet beter is voor sommigen - lees Mathieu van der Poel - dat Parijs-Roubaix zondag niet wordt gereden."

   

  "Misschien wel, maar ik ben er wel heilig van overtuigd met wat ik in de Ronde van Vlaanderen gezien heb, dat Mathieu met één goede training deze week en voor de rest alleen rust, hij zondag dicht bij de zege was geweest", antwoordde Van der Poel senior.

   

  "Anderzijds denk ik dat Parijs-Roubaix verzet is naar een heel mooie datum, een week na het WK. Omdat die twee parcoursen goed bij elkaar aansluiten." 

   

  "De geselecteerde renners zullen dus voor een groot deel hetzelfde zijn, maar tegelijk zullen heel wat van de niet-geselecteerde renners voor het WK dubbel gebrand zijn om te presteren in Parijs-Roubaix."

  "Ik denk wel dat het voor x-aantal renners toch een zegen is dat Parijs-Roubaix verzet is. Het voorjaar heeft veel geëist en het grote voordeel is dat renners zich super specifiek kunnen voorbereiden op een Parijs-Roubaix in oktober."

   

  "Dus je krijgt meer favorieten. Als je alleen al bij Trek-Segafredo gaat kijken, komt Mads Pedersen er bijvoorbeeld bij. Door Roubaix te verplaatsen na het WK, zal het aantal kandidaat-winnaars een stuk groter zijn dan als we nu zondag zouden rijden."

  Heel wat van de niet-geselecteerde renners voor het WK zullen dubbel gebrand zijn om te presteren in Parijs-Roubaix.

  Adrie van der Poel

  "Het saaiste deel van het seizoen is achter de rug voor Mathieu"

  Door het wegvallen van Parijs-Roubaix moeten een aantal renners heil zoeken in wedstrijden die hen misschien iets minder liggen de volgende weken, maar Mathieu van der Poel sluit zijn wegseizoen even af. Hij zit met zijn hoofd al bij de olympische mountainbikewedstrijd. 

   

  "Het saaiste deel van zijn seizoen is achter de rug voor Mathieu, al plaats ik daar zelf vraagtekens bij. Als je koerst als Mathieu, dan kan het niet saai zijn. Zeker als je zijn uitslagen dan nog eens bekijkt", vertelde Adrie van der Poel.

   

  "Maar het veldrijden en mountainbiken zijn een heel andere wereld. Zeker de mountainbikewereld. Er zijn andere mensen, een andere mentaliteit, meer uitdagingen en extremen. Het is ook korter."

   

  "Mathieu is er 4 jaar geleden mee begonnen en ik heb na een jaar gezegd dat hij het niet zo voort kon doen. Er zat helemaal geen lijn in. Een discipline als mountainbiken kan je er niet zomaar bijnemen. Het moest gestructureerd zijn. In drie jaar tijd hebben de broers Roodhooft daar iets neergezet. Ze staan ook op die wedstrijden nu met een camper, een truck en het personeel."

   

  "Zo is er twee jaar heel hard gewerkt om Mathieu aansluiting te doen maken met de wereldtop. Als sporter krijg je daar veel moraal van om nog beter te doen en nog meer bezig te zijn met je materiaal."

   

  "Ik ga ervan uit dat hij zijn plaatsje in de top 8 van het mountainbike zal kunnen veiligstellen en dan is het hopen dat de Olympische Spelen doorgaan", besluit vader Van der Poel.

  Deze week haalt Mathieu van der Poel de mountainbike weer van stal. Zijn doel? Olympisch goud in Tokio.

  José De Cauwer in onze radiostudio.

  Adrie van der Poel kent u als oud-wielerkampioen en als vader van David en Mathieu.