Nina Sterckx mag bronzen medaille in de lucht steken op EK

  Nina Sterckx heeft een bronzen plak veroverd op het Europees Kampioenschap gewichtheffen in Moskou. Onze 18-jarige landgenote moest in de categorie met atletes tot 55 kilogram maar twee vrouwen voor zich dulden. "Het was een stresserende en emotionele dag", vertelde Sterckx achteraf.

  Nina Sterckx werd vorig jaar 8e op het EK en ook dit jaar trok ze naar het kampioenschap voor een plek in de top 8. Maar onze landgenote presteerde bijzonder sterk.

   

  In het eerste onderdeel, de "snatch" begon ze met twee mislukte pogingen. maar de derde keer was de goede keer: 88 kilogram. Een evenaring van haar persoonlijk record. Dat was goed voor de voorlopige 5e plaats. 

   

  In de "clean & jerk" tilde ze bij haar laatste en beste poging 109 kilogram. Dat is 4 kilo meer dan haar persoonlijk record. 

   

  In het algemene klassement eindigde Nina Sterckx als 3e. Ze neemt dus het brons mee naar huis. Het is haar eerste medaille op een kampioenschap bij de senioren. 

   

  De titel ging naar Kamila Konotop uit Oekraïne, zilver was voor de Russische Svetlana Jersjova.

  Sterke Nina Sterckx verovert brons op het EK gewichtheffen

  "Na mijn 3e poging in de snatch stonden tranen in mijn ogen"

  Ook voor Nina Sterckx zelf was haar bronzen plak een beetje een verrassing. "Zeker. Dit was mijn eerste grote wedstrijd na meer dan een jaar. Ik wist wel dat ik goed getraind had en dat ik er klaar voor was, maar ik had toch ook wel wat schrik. We hadden geen idee hoe sterk de tegenstand zou zijn."

   

  "Ik zag dat iedereen heel hoge gewichten aan het opgeven was en iedereen was in vorm. Het was een heel stresserende en emotionele dag. En toen die eerste twee beurten mislukten kreeg ik nog meer stress. Maar het beterde wel naarmate de wedstrijd vorderde."

   

  "Na die derde poging in de snatch stonden de tranen wel in mijn ogen. En toen ik wist dat ik brons pakte heb ik ook een beetje gehuild. Ik ben hier echt extreem blij mee. Ik heb er eigenlijk geen woorden voor."

   

  Betekent dit iets met het oog op de Spelen? Sterckx is op dit moment nog niet geplaatst. "Mij nog kwalificeren voor Tokio wordt bijna onmogelijk, maar we blijven hard trainen en in mei neem ik nog deel aan een kwalificatietoernooi. Tokio is ook niet mijn grote doel. Dit jaar mik ik vooral nog op het WK bij de junioren. Daar wil ik een medaille pakken."