Officieel: Ronde start komende 6 jaar afwisselend in Antwerpen en Brugge

  Links startplaats Antwerpen, rechts startplaats Brugge.

  De start van de Ronde van Vlaanderen zal de volgende 6 jaar afwisselend in Antwerpen en Brugge gegeven worden. Dat heeft Tomas Van Den Spiegel, de CEO van Ronde-organisator Flanders Classics, vanochtend net voor de start van de 105e editie van Vlaanderens Mooiste bekendgemaakt.

  "Goeiemorgen, allemaal. We hebben jullie iets vroeger uit bed gehaald op deze Vlaamse hoogdag", zo begon Van Den Spiegel zijn op het allerlaatste moment aangekondigde persconferentie. 

   

  "We zijn dan ook heel blij en trots dat we mooi nieuws aan te kondigen hebben. Want we hebben startplaats Antwerpen, de stad waar we de laatste 5 jaar met open armen ontvangen zijn en waar we heel graag wilden blijven, kunnen verenigen met Brugge, de stad waar we tussen 1998 en 2016 gestart zijn."

   

  "De Ronde zal de komende 6 jaar afwisselend in deze twee steden starten. In 2022, 2024 en 2026 zal dat in Antwerpen zijn en in 2023, 2025 en 2027 in Brugge."

   

  "Ik denk dat we hier heel veel mensen, zeker de Vlaamse koersliefhebber ook, gelukkig mee maken. Zo kunnen we de Ronde van Vlaanderen nog wat extra grandeur geven en er nog meer Vlaanderen van maken."

   

  Lees voort onder de foto.

  De Wever: "Ronde van héél Vlaanderen"

  Bart De Wever was in zijn nopjes toen hij het nieuws van Van Den Spiegel mocht toelichten en begon met een lesje Vlaamse geschiedenis.

   

  "U ziet daar de Schelde. Alles aan de andere kant is het graafschap Vlaanderen. Deze kant is het hertogdom Brabant", begon de Antwerpse burgemeester zijn betoog.

   

  "In de 14e eeuw heeft de graaf van Vlaanderen Antwerpen een tijdlang kunnen annexeren en heeft de stad Antwerpen gevraagd of ze lid mocht worden van de Vlaamse stedenbond."

   

  "Het Brugse Vrije heeft geantwoord: "Neen, u bent hier niet welkom". Vandaag kunnen we deze bladzijde omslaan en een punt achter die historie zetten."

   

  "Neen, alle gekheid op een stokje. Wij hebben recentelijk onze havens gefusioneerd. Op die manier hebben we elkaar beter leren kennen en een beetje ervaren dat het in Brugge nog altijd moeilijk ligt dat de Ronde over de Schelde gekomen is."

   

  "Daarom hebben we zeer spontaan de handen in elkaar geslagen en voorgesteld om van de Ronde van Vlaanderen zonder enige reserve de Ronde van héél Vlaanderen te maken door de start in beide steden te organiseren."

   

  "Flanders Classics is daarop ingegaan. Wij zijn als stad heel gelukkig dat we nu niet meer tegen Brugge worden uitgespeeld. Met dit initiatief is de nieuwe zusterband tussen Antwerpen en Brugge helemaal bezegeld."

   

  Lees voort onder de foto.

  Wij hebben recentelijk onze havens gefusioneerd. Op die manier hebben we elkaar beter leren kennen en een beetje ervaren dat het in Brugge nog altijd moeilijk ligt dat de Ronde over de Schelde gekomen is.

  Bart De Wever

  De fauw: "Zeer gelukkige burgemeester"

  Ook Dirk De fauw schoof mee aan tafel om het nieuws over Brugge en Antwerpen aan te kondigen.

   

  "Ik ben een zeer gelukkige burgemeester van Brugge, want de vraag om de start van de Ronde weer naar Brugge te krijgen duurt intussen al vijf jaar", sprak de Brugse burgervader.

   

  "We hadden gezegd dat we een bijzondere inspanning zouden doen zodra het contract met Antwerpen zou aflopen. Ik ben dan ook bijzonder blij dat we met de Antwerpse burgemeester hebben kunnen afspreken dat we de handen in elkaar zouden slaan en niet elkaars concurrent zouden zijn."

   

  "We zijn samen naar Flanders Classics gestapt met het aanbod de start afwisselend te organiseren. Flanders Classics heeft gezegd dat dat voor hen een goeie zaak zou zijn en zo is de overeenkomst tot stand gekomen."

   

  "We wilden misschien een contract voor een nog langere termijn, maar in de politiek moet je ook voorzichtig zijn en mag je de toekomstige generaties niet bezwaren. De volgende legislaturen moeten de vrijheid hebben om te oordelen wat er verder zal gebeuren."

  Bekijk de persconferentie:

  Lees ook: