"De sterren staan gunstig voor Lotte Kopecky in de Ronde van Vlaanderen"

  Staat Lotte Kopecky morgen op het hoogste schavotje in de Ronde van Vlaanderen?

  Morgen rijden ook de vrouwen hun Ronde van Vlaanderen. Komt de winnares net als vorig jaar uit Nederland of rukt Lotte Kopecky, vorig jaar derde, een paar plaatsen op? Commentator Ruben Van Gucht blikt vooruit. "Ik heb het gevoel dat er iets te doen is aan de Nederlanse vrouwen. Dat had ik vroeger niet."

  "Niemand domineerde al dit seizoen"

  Hoe liggen de kaarten, één dag voor de vrouwen hun Vlaanderens Mooiste afwerken? "In het vrouwenwielrennen heeft nog niemand gedomineerd dit seizoen", merkt commentator Ruben Van Gucht op.

   

  "Chantal Blaak heeft met de Strade Bianche een grote koers gewonnen, maar ook Anna van der Breggen, Marianne Vos en Annemiek van Vleuten hebben al eens mogen vieren."

   

  "Ze hebben wél ook allemaal een zwak moment gehad. Zo zijn Vos en Van Vleuten opnieuw op trainingskamp geweest na een mindere Strade."

   

  Is er morgen iets te doen aan de dominantie van de Nederlandse vrouwen? "Ik heb dat gevoel toch en dat had ik vroeger niet. Dan kon iemand enkel winnen als ze elkaar neutraliseerden."

   

  "De aansluiting van de subtop is er nu wel en er zijn veel namen die kunnen winnen als er tactisch gereden wordt."

  Ik heb dat gevoel toch en dat had ik vroeger niet. Dan kon iemand enkel winnen als ze elkaar neutraliseerden. De aansluiting van de subtop is er nu wel en er zijn veel namen die kunnen winnen als er tactisch gereden wordt.

  Chantal Blaak won dit seizoen al de Strade Bianche.

  "Voor Kopecky moet de puzzel volledig goed vallen"

  Lotte Kopecky is één van die subtoppers. Hoe schat Van Gucht de kansen in van de Belgisch kampioene? "Ze heeft veel troeven, maar de puzzel zal volledig goed moeten vallen voor haar."

   

  "Ze kan op haar sprint rekenen, maar misschien zijn er dan toch een paar rensters sneller na een lastige wedstrijd. Dan denk ik aan Vos en Lizzie Deignan, maar meer ook niet. Het podium zit er dus zeker nog een keer in voor Kopecky."


  "Het kan ook zijn dat een groepje met hardrijdsters zoals Cecilie Uttrup Ludwig, Grace Brown en Katarzyna Niewiadoma wegrijdt, maar dat gebeurt zo weinig bij de vrouwen. Die klopt Kopecky moeiteloos in de sprint."

   

  "Maar ga je mee met zo'n groep? Het is een beetje gokken..."

  Kopecky kan op haar sprint rekenen, maar misschien zijn er dan toch een paar rensters sneller na een lastige wedstrijd.

  Lotte Kopecky won de GP Samyn in de sprint, één van haar wapens.

  "Weet niet hoe goed Van der Breggen is"

  Een lange solo à la Van Vleuten of Van der Breggen, zit dat erin morgen? "Dat kunnen alleen Blaak, Van der Breggen, Van Vleuten en Elisa Longo Borghini", denkt Van Gucht.

   

  "In Gent-Wevelgem was Longo Borghini echt de beste op de Kemmelberg. Maar aan de finish is dat dan weer een strijkijzer. Van Van der Breggen weet ik dan weer niet hoe goed ze is. Ze reed ook geen koers meer na de Strade."


  Bij de mannen is het duo Kwaremont-Paterberg vaak beslissend, bij de vrouwen niet. "Klopt, het beslissende punt is vaak de Kruisberg-Hotond. Eerst wordt het halve peloton aan flarden gereden op de Kanarieberg, daarna gaat één van de groten op de Hotond. Dan is het krabben voor de anderen."

   

  "Een scenario zoals vorig jaar, toen Van der Breggen niet wilde overnemen bij Van Vleuten, daar kunnen Vos en co dan weer van profiteren. Het wordt hoe dan ook een interessante koers."

  In Gent-Wevelgem was Longo Borghini echt de beste op de Kemmelberg. Maar aan de finish is dat dan weer een strijkijzer.

  Hoe goed is Anna van de Breggen, de winnares van de Omloop Het Nieuwsblad?

  "De sterren staan gunstig voor Kopecky"

  Om tot een conclusie te komen. Wat gaat er morgen gebeuren? "Ik zie een groepje met de grote namen richting Oudenaarde rijden", aldus Van Gucht. 

   

  "Volgens mij is er niet één renster die erbovenuit steekt om een lange solo te doen. Het botert ook niet tussen de Grote Drie in Nederland, daar ligt een kans voor Kopecky om mee over de erg steile Paterberg te geraken."

   

  "De sterren staan dus gunstig voor Kopecky. Plus: ze heeft nu twee of drie ploegmaats die de finale kunnen rijden. Dat heeft ze nog nooit gehad."

   

  Voor Jolien D'hoore wordt het haar laatste Ronde. "Op de hellingen schiet ze tekort tegen de favorieten. De Ronde is altijd een beetje te zwaar geweest voor haar en de concurrentie is niet minder geworden."

   

  "Daar is niets mis mee, maar ik zou het jammer vinden mocht de vaandeldraagster van het Belgische vrouwenwielrennen in haar laatste Ronde bij de eerste echte versnelling in de finale uit de wielen gereden worden. Probeer daarom het wedstrijdverhaal mee te kleuren en schuif mee in een vlucht."

   

  En wat mogen we, tot slot, verwachten van veldrijdsters Sanne Cant en Ceylin Alvarado bij Plantur-Pura? "Niet zo heel veel. Ik zou hen aanraden om mee te gaan in de vroege vlucht. Op die manier kunnen ze misschien overleven."

  Het botert niet tussen de Grote Drie in Nederland, daar ligt een kans voor Kopecky om mee over de erg steile Paterberg te geraken.

  Marianne Vos in het wiel van Annemiek van Vleuten.

  Volg de vrouwenwedstrijd bij Sporza:

  Op onze website en in onze app volgen we ook de vrouwenkoers van de Ronde van Vlaanderen van begin tot einde. Na de finish bij de mannen kunt u op Eén en met livestream op onze kanalen naar de finale kijken. Ook Radio 1 volgt de ontknoping op de voet.