Kroos laat zich kritisch uit over Qatar: "Maar boycot zou niet veel veranderen"

  De Duitse nationale ploeg droeg afgelopen week T-shirts waarin ze de nadruk wilden leggen op de mensenrechten.

  Real Madrid-speler Toni Kroos heeft zich in zijn persoonlijke podcast fel gekant tegen de schending van de mensenrechten in Qatar, niet alleen voor de arbeiders die aan de WK-projecten werken maar ook tegenover homoseksuelen.

  Duits international Toni Kroos vindt de toekenning van het WK om verschillende redenen geen goede zaak. 

   

  "De omstandigheden waarin de arbeiders moeten werken zijn onaanvaardbaar", legt de wereldkampioen van 2014 uit in zijn eigen podcast, die hij maakt met zijn broer Felix.

   

  "Veel arbeiders werken zonder pauze, bij temperaturen die kunnen oplopen tot 50 graden. Daarnaast hebben ze soms een gebrek aan voedsel of drinkwater, wat waanzin is bij deze temperaturen. Hun medische kosten worden niet gedekt en hebben ook nog af te rekenen met geweld."

   

  Een extra reden is dat Qatar homoseksualiteit verbiedt en bestraft, iets wat  volgens de Duitse middenvelder absoluut niet door de beugel kan.

   

  Toch is Kroos tegen een boycot. Hij denkt dat "de zichtbaarheid van het WK nog meer aandacht kan vestigen op deze problemen", en dat uiteindelijk "een boycot de situatie waarschijnlijk niet veel zou veranderen".

   

  De afgelopen dagen deden heel wat nationale ploegen een protestactie. De Rode Duivels, Nederland, Noorwegen en Duitsland droegen tijdens  hun kwalificatiewedstrijden T-shirts met boodschappen over de mensenrechten.