Sport Vlaanderen voorziet Vlaamse gemeenten van gratis zonnecrème voor sportende kinderen

  Smeren is belangrijk, zeker op jonge leeftijd.

  Ook dit jaar lanceert Sport Vlaanderen opnieuw de #smeerem-campagne. Met die campagne willen ze het belang van goed insmeren van sportende kinderen onder de aandacht brengen. Vanaf de paasvakantie wordt er in 200 (of 2 op de 3) Vlaamse gemeenten en in alle centra van Sport Vlaanderen een gratis zonnecrèmedispenser voorzien. 

  De sensibiliseringscampagne #smeerem, in 2019 voor de eerste keer gelanceerd, wil ouders en jeugdsportaanbieders ertoe aanzetten om sportende kinderen te beschermen tegen zonnestralen, ook al tijdens de eerste zonnige dagen in maart en april.

   

  “De kinderhuid is extra gevoelig voor de schadelijke UV-stralen. Wie op jonge leeftijd een zware zonnebrandwonde oploopt, heeft een groter risico op huidkanker op latere leeftijd”, zegt Frank Pauwels, sportarts en voorzitter van Gezond Sporten. 

  De kinderhuid is extra gevoelig voor de schadelijke UV-stralen. Wie op jonge leeftijd een zware zonnebrandwonde oploopt, heeft een groter risico op huidkanker op latere leeftijd.

  Frank Pauwels, sportarts en voorzitter van Gezond Sporten

  “Extra bescherming is dus belangrijk. Niet alleen op het strand tijdens de vakantie, maar vanaf april zeker ook al bij mooi weer thuis in de tuin, op de speelplaats of op het sportterrein.”

   

  Naast het sensibiliseren onderneemt Sport Vlaanderen ook concrete acties. Elke Vlaamse gemeente krijgt een gratis automatische zonnecrèmedispenser aangeboden.  200 (of 2 op de 3) gemeenten gingen er al op in en er kunnen er nog bijkomen.

  3 gouden tips:

  • Zoek de schaduw op:
   Vermijd sporten in volle zon tussen 12u en 14u in het voorjaar en de zomer.

  • Draag beschermende kledij:
   Draag een petje, een zonnebril met UV-werende glazen en kledij die je huid beschermt.

  • Smeer je in met zonnecrème: 
   Als er geen mogelijkheden zijn om schaduw op te zoeken of beschermende kledij te dragen, smeer je kind dan steeds goed in en gebruik zonnecrème met factor 30 of hoger.