Ga naar de inhoud

Gedetineerden worden klaargestoomd voor wedstrijd op Zwift: "Appreciatie is enorm"

De gedetineerden zijn gemotiveerd om het beste van zichzelf te geven.

In de gevangenis van Oudenaarde is een nieuw sportproject gelanceerd: The Breakaway. Een team van 6 gedetineerden zal trainen op het virtuele  fietsplatform Zwift. "De bedoeling is om over enkele maanden een wedstrijd te rijden tegen rechters, magistraten en advocaten", zegt gevangenisdirecteur Pieter Van Caeneghem.

"Ze trainen 2 à 3 keer per week gedurende 2 uur"

Ook voor gedetineerden is sport een ideale uitlaatklep. In de gevangenis van Oudenaarde fietsen ze al 8 jaar op de rollen. Binnenkort zal een team van 6 gedetineerden trainen op Zwift.

 

Het project van Decathlon draagt de naam The Breakaway. "Breakaway staat voor even uitbreken, letterlijk en figuurlijk, uit de rol die je dagelijks hebt", vertelt gevangenisdirecteur Pieter Van Caeneghem.

 

"Sporten is heel belangrijk voor de gedetineerden. Ze trainen 2 à 3 keer per week en dat telkens gedurende 2 uur. Dit project geeft hen een extra boost. Ze kunnen op deze manier een nieuwe connectie maken met de buitenwereld." 

 

De bedoeling is dat de 6 gedetineerden over een aantal maanden een online wedstrijd rijden tegen mensen binnen Justitie. "Ze zullen dan op Zwift rijden tegen rechters, magistraten, advocaten enzovoort."

 
"Ik denk dat de gedetineerden het heel goed kunnen doen", zegt gevangenisdirecteur Van Caeneghem. "De mensen buiten zullen versteld staan van de conditie van de gedetineerden. We hebben heel sterke karakters die heel graag die competitie willen aangaan." 

 

"De gedetineerden appreciëren het trouwens enorm dat mensen van buiten dit project organiseren voor hen. Dat geeft hen een heel positief gevoel." 

De mensen buiten zullen versteld staan van de conditie van de gedetineerden. We hebben heel sterke karakters.

Pieter Van Caeneghem, directeur van de gevangenis van Oudenaarde

"Gedetineerden worden mee opgenomen in hype in de samenleving"

Het Breakaway-project is uniek. "In de gevangenis mogen en kunnen de gedetineerden niet op het internet, maar door dit project kan dat wel", vertelt sportfunctionaris Heather Loontjes.

 

"Dankzij dit project hebben de mannen een doel om naar toe te werken, dat werkt zeer motiverend."

 

"De gedetineerden worden mee opgenomen in online sporten, een hype in de samenleving. Ze zijn daar heel dankbaar voor."