De EK-selectie van Peter Vandenbempt: "Vooral polyvalente spelers"

  Peter Vandenbempt in onze Facebook Live-studio met Aster Nzeyimana.

  De drie matchen in de WK-voorronde was voor heel wat spelers de laatste kans om zich in de gunst van bondscoach Roberto Martinez te spelen met het oog op het EK. Wie deed dat wel en wie niet? We legden het voor aan Peter Vandenbempt.

  Het voorbije drieluik heeft de bondscoach ongetwijfeld heel wat wijzer gemaakt wat betreft zijn EK-selectie. In onze Facebook Live ging commentator Peter Vandenbempt in op enkele twijfelgevallen.

   

   

  • Jeremy Doku: "Het was een verheugende vaststelling om te zien hoe hij geëvolueerd is. In zijn eerste interland tegen IJsland speelde hij toch wat met de daver op het lijf. Omdat hij scoorde en een sympathieke jonge voetballer is, werd dat met de mantel der liefde bedekt, ook bij zijn tweede interland. Maar nu maakte hij wel vol vertrouwen zijn acties. Wat mij betreft is Doku de Januzaj van 2 jaar geleden, iemand die de bondscoach meeneemt omdat hij iets speciaals heeft. Het witte konijn Januzaj verdwijnt weer in de hoge hoed en Doku komt er nu uit."
   
  • Dennis Praet: "Ik was zeer gecharmeerd door zijn prestatie. Ook hij is enorm geëvolueerd. Vooral dan in Italië heeft hij stappen gezet in het defensieve werk. Hij is steviger geworden, zijn positiespel is goed en hij kan nog altijd geweldig voetballen. Hij won niet voor niets de Gouden Schoen. Je kunt hem op de positie van Witsel gebruiken, maar vanwege zijn vista ook een rij hoger. Als je op zoek gaat naar spelers voor je selectie naast de usual suspects, dan is die polyvalentie belangrijk."
   
  • Leander Dendoncker: "Hij heeft het grote geluk dat hij ook in de verdediging kan spelen en dus ook die polyvalentie heeft. Al vond ik dat hij het tegen Wales en Tsjechië bepaald moeilijk had. We kunnen nu al zeggen dat hij het niveau van Witsel niet zal halen, maar dat geldt voor niemand. Witsel leunt dan ook aan tegen de wereldtop."
   
  • Leandro Trossard: "Trossard ontwikkelt zich goed in Engeland, maar als ik de beste Trossard moet afwegen tegenover de beste Mertens, dan kies ik toch nog altijd die laatste. Ook door de ervaring van die laatste op het hoogste niveau."
   
  • Thomas Vermaelen: "Intrinsiek is hij misschien nog altijd eerste keuze, maar tegen Wales heeft hij 45 minuten in een zetel kunnen voetballen en toch had hij achteraf kleine pijntjes en kon hij niet meedoen voor het vervolg. Dat is toch vreemd. Wat dat betreft is Vermaelen een onzekere belegging."
   
  • Charles De Ketelaere, Sambi Lokonga en Yari Verschaeren: "Ze hebben geen minuten gemaakt de voorbije interlands, zaten zelfs telkens in de tribune. Je kunt er natuurlijk ook geen 20 opstellen. Op de positie van De Ketelaere en Verschaeren heeft de bondscoach nu Doku en Trossard uitgeprobeerd. En je hebt daar ook al Eden Hazard en Mertens. Ik zie ze niet in aanmerking komen voor dit EK, tenzij er blessures zijn. Hun tijd komt nog wel, daar twijfel ik niet aan."
   
  • Ritchie De Laet: "Ik snap dat hij er niet bij was. Het zou een leuke beloning geweest zijn voor hem. Maar stel dat hij wordt opgeroepen en 1 keer op de bank zit en 2 keer in de tribune. Daar beleeft De Laet ook weinig plezier aan. Je zoekt verdedigers die die de allerbeste spelers van Europa moeten neutraliseren. Dat heeft De Laet nog nooit moeten doen. Hij is nu de koning van Antwerpen, dat moet hij koesteren. Dat liever dan het 6e wiel aan de wagen te zijn bij de nationale ploeg."

  De EK-selectie van Peter Vandenbempt

  Doelmannen:

   

  • Thibaut Courtois
  • Simon Mignolet
  • Koen Casteels
   
  Centrale verdedigers:
   
  • Toby Alderweireld
  • Jan Vertonghen
  • Thomas Vermaelen
  • Jason Denayer
  • Dedryck Boyata
   
  Flankspelers:
   
  • Thomas Meunier
  • Timothy Castagne
  • Yannick Carrasco
  • Thorgan Hazard
   
  Centrale middenvelders:
   
  • Youri Tielemans
  • Leander Dendoncker
  • Dennis Praet
  • Hans Vanaken
   
  Aanvallers:
   
  • Dries Mertens
  • Eden Hazard
  • Kevin De Bruyne
  • Leandro Trossard
  • Jeremy Doku
  • Romelu Lukaku
  • Michy Batshuayi
   
  Mochten er meer dan 23 spelers meegaan:
   
  • Charles De Ketelaere
  • Nacer Chadli
  • Alexis Saelemaekers
  • Christian Benteke