Liam Everts begint aan 1e seizoen in EMX250: "Alles is aanwezig om me te tonen"

  Het EMX250-seizoen begint voor Everts op 9 mei met de GP van Portugal. Op 1 augustus staat de GP van België in Lommel op het programma.

  Liam Everts, de 16-jarige zoon van 10-voudig wereldkampioen motorcross Stefan Everts, maakt dit seizoen de overstap van de EMX125-klasse naar EMX250-klasse. 

  Liam Everts, zoon van motorcross-legende Stefan, rijdt vanaf dit seizoen fulltime op een 250-machine. Het besef dat dit niet makkelijk zal worden, is er. "Mijn doel is dit seizoen om te bouwen", legt Everts.

   

  "Ik rij in een klasse hoger dit jaar. Dat zal niet gemakkelijk zijn, want er komen veel rijders terug van MX2 naar EMX250. Het zal dus erg snel gaan."

   

  "Maar met geduld en hard werken denk ik dat we ons zeker kunnen laten zien. Alles is er. Het is een kwestie van tijd nemen om de puzzel te maken en alles te laten passen." 

   

  Ook vader Everts beseft dat de weg naar een topcarrière nog lang is. "Er is nog werk aan de winkel natuurlijk. Liam moet nog veel ervaring opdoen en beter leren presteren onder de druk die hij door zijn naam meekrijgt. Maar de passie is er, samen met de inzet en de discipline. Hij heeft ook de feeling, het talent en het inzicht in zijn DNA zitten." (Lees voort onder de foto)

  Stefan Everts of zoon Liam: "Wil niet dat hij zich zwaar blesseert"

  Veiligheid eerst

  Stefan Everts volgt zijn zoon van dichtbij op. Als 10-voudig wereldkampioen en meest succesvolle motorcrosser ooit kent hij ook de gevaren van de sport als geen ander.


  "Ik heb er een dubbel gevoel bij", legt hij uit. "Langs de ene kant ben ik apetrots dat Liam de naam Everts in de motorcross houdt, maar aan de andere kant ken ik ook de risico's van de sport. Ik ben dus wel bezorgd en wil niet dat hij zich zwaar blesseert."

   
  "Ik begeleid Liam in alles en probeer zoveel mogelijk risico's te vermijden. Van de eerste dag dat hij op de motor zat, heb ik altijd voorrang gegeven aan veiligheid."

   
  "Ik geef hem altijd mijn eerlijke mening, we werken samen op de zwakke punten en willen vooral niet te snel vooruit gaan. Ik wil echt geen extra druk op hem leggen, want die is er sowieso al." 

  Het EMX250-seizoen begint voor Everts op 9 mei met de GP van Portugal in Agueda. Er staan in totaal 10 manches op het programma. De Grote Prijs van België vindt op 1 augustus plaats in Lommel.

  De druk van de naam Everts

  De naam Everts is een begrip in de motorcross. "Mijn familienaam brengt druk met zich mee natuurlijk", beaamt Liam. "Maar eens ik aan het racen ben, verdwijn ik in mijn bubbel en focus ik enkel nog op mezelf, mijn motor en het circuit. Maar het blijft iets speciaals zo na mijn vader en grootvader." 

   

  Vader Stefan weet als geen ander hoe zijn zoon zich voelt. "Mijn vader was ook een naam. En ik heb dat met hem ook erg rustig aangepakt. Hierdoor heb ik erg lang op topniveau kunnen presteren."