Kersverse olympische zeilsters: "Snelheid is echt kicken in onze 49er-boot"

  Isaura Maenhaut en Anouk Geurts vormen een duo in de pijlsnelle 49er FX-boot.

  Vorig weekend hebben we 2 namen mogen toevoegen aan de lijst van Team Belgium voor de Olympische Spelen: zeilsters Anouk Geurts en Isaura Maenhaut. Ze mikten op Parijs 2024, maar dit jaar zijn ze er ook al bij in Tokio. "Voor ons is de coronacrisis best positief uitgedraaid."

  Het duo in de 49er FX-klasse mag straks ietwat onverwacht het water op in Tokio. "Parijs 2024 was altijd ons hoofddoel", legt Isaura Maenhaut uit. "De selectiewedstrijd voor Tokio hebben we zonder druk kunnen zeilen. Met succes, Lanzarote was onze beste performance tot nu toe."

   

  Het uitstel van de Spelen kwam het duo goed uit. Een jaar geleden was het de twee niet gelukt. "Omdat we nog niet zo lang met de 49er-boot varen", vertelt Anouk Geurts.

   

  "Het jaar extra heeft ons extra ervaring opgeleverd. We kregen ook de tijd om in de fitnesszaal aan kracht te winnen. Voor ons is de coronacrisis dus best positief uitgedraaid."

   

  (lees voort onder de Instagrampost)

  "FX staat voor Female Extreme"

  Zeilen met een 49er staat nog maar voor de tweede keer op het olympisch programma voor vrouwen. "Het is een tweemansboot", vertelt Anouk Geurts. "Bij de vrouwen heet de klasse voluit 49er Female Extreme (FX)."

   

  Spektakel verzekerd dus! "In een 49er draait het vooral om snelheid en minder om tactiek. Het snelste duo wint meestal", weet Isaura Maenhaut. "Ikzelf bestuur de boot en neem de tactische beslissingen."

   

  "En ik heb vooral de touwen in handen om de boot zo snel mogelijk over het water te laten varen", vult fokkenist Anouk Geurts aan.

   

  "Die snelheid is best kicken", lacht Isaura Maenhaut. "Hard scheuren geeft echt een bijzonder gevoel. Soms halen we snelheden van 20 tot 21 knopen of ongeveer 40 km/u."

  Niets dan lachende gezichten bij het 49er FX-team.

  "Ervaring tanken voor Parijs 2024"

  Logische vraag: gaat de Belgische 49er-boot ook hard op de Olympische Spelen? "We trekken naar Tokio zonder verwachtingen", antwoordt Anouk Geurts. "Het moet ons vooral een berg ervaring opleveren met het oog op Parijs 2024."

   

  Afspraak over 4 maanden in Japan.