Ga naar de inhoud

Uw gids voor Dwars door Vlaanderen: parcours, livestream en deelnemers

 wo 31 maart 2021 09:30

Komende zondag volgt met de Ronde van Vlaanderen de apotheose van het Vlaamse voorjaar, maar op woensdag 31 maart krijgen we met Dwars door Vlaanderen al een smaakvol voorgerecht. Dit artikel vormt uw handleiding voor de West-Vlaamse WorldTour-koers.

Zo was het vorig jaar:

Dwars door Vlaanderen sloeg in 2020 een jaartje over door de coronacrisis. Er kwam afgelopen najaar geen herkansing, waardoor Mathieu van der Poel nog altijd de laatste winnaar op de erelijst is.

 

In 2019 opende de Nederlandse kampioen de finale al op zo'n 60 kilometer van de finish. Van der Poel trok met 4 metgezellen de slotfase in en klopte hen in de sprint. Het was zijn eerste overwinning in de WorldTour.

 

Lees nog eens het verslag van Dwars door Vlaanderen in 2019.

Dwars door Vlaanderen klassement

naamresultaatploeg
1
Mathieu van der Poel
4:05:54
Corendon - CircusCOC
2
Anthony Turgis
+0
Direct EnergieTDE
3
Bob Jungels
+0
Deceuninck - Quick-StepDQT
4
Lukas Pöstlberger
+0
BORA - hansgroheBOH
5
Tiesj Benoot
+0
Lotto - SoudalLTS
6
Luke Rowe
+18
Team SkySKY
7
Danny van Poppel
+19
Team Jumbo - VismaTJV
8
Yves Lampaert
+19
Deceuninck - Quick-StepDQT
9
Christophe Laporte
+19
Cofidis, Solutions CréditsCOF
10
Heinrich Haussler
+19
Bahrain - MeridaTBM

In Vive le Vélo - Leve de Ronde blikte Renaat Schotte terug op de editie van 2019, waar hij Lukas Pöstlberger op sleeptouw nam na een gedwongen pauze:

Het parcours:

Dwars door Vlaanderen heeft zich al een tijdje een eigen identiteit aangemeten, wat betekent dat klassiekers zoals de Oude Kwaremont en de Paterberg niet op het menu staan.

 

Om 12.15 u verlaat het peloton Roeselare voor een traject van 184 kilometer, opvallend weinig in een overaanbod van koersen waarin er met kilometers gegooid wordt. 

 

13 hellingen en 4 kasseistroken kruiden deze 75e jubileumeditie af. De Kluisberg is de opener en ligt net als de Knokteberg twee keer op het parcours. 

 

Ook onder meer de Taaienberg, de Kruisberg-Hotond, het Vossenhol, de Holstraat en Nokereberg moeten het kaf van het koren scheiden. De top van die laatste helling ligt op 11 kilometer van de aankomst.

 

Finishen doen we in Waregem, waar er al geknipoogd wordt naar het BK van 20 juni. De laatste 5 kilometer van deze WorldTourkoers zijn dezelfde als die van het Belgisch kampioenschap.

De deelnemerslijst:

De organisatie zal de deelnemerslijst op deze pagina publiceren.

 

Mathieu van der Poel draagt rugnummer 1 en gaat dus op zoek naar een bisnummer. Met Jasper Philipsen en Tim Merlier houdt Alpecin-Fenix ook sprintalternatieven achter de hand.

 

Van der Poel wordt uitgedaagd door Julian Alaphilippe, die na het Italiaanse luik Vlaanderen even negeerde voor een trainingsweek in Andorra. Bij Deceuninck-Quick Step worden ook onder meer Yves Lampaert, Kasper Asgreen, Florian Sénéchal en Davide Ballerini afgevaardigd.

 

Wout van Aert (Jumbo-Visma) past, maar met onder meer Matteo Trentin (UAE) en Giacomo Nizzolo (Qhubeka-Assos) zijn er oude bekenden uit de finale van Gent-Wevelgem aanwezig.

 

Worden ook aan de start verwacht: Tiesj Benoot, Søren Kragh Andersen (DSM), Alexander Kristoff (UAE), Tim Wellens (Lotto-Soudal), Tom Pidcock (Ineos Grenadiers), Arnaud Démare, Stefan Küng (Groupama-FDJ), Alberto Bettiol (EF), Elia Viviani (Cofidis), Dylan Teuns (Bahrein-Victorious), Oliver Naesen, Greg Van Avermaet (AG2R-Citroën) en Niki Terpstra (Total Direct Energie).

 

Over het lot van Trek-Segafredo en Bora-Hansgrohe was er dagenlang onduidelijkheid. Beide ploegen werden geraakt door het coronavirus en het was afwachten of hun renners in actie mogen komen. 

 

Beide ploegen krijgen startrecht na de laatste startronde. Trek-Segafredo heeft 5 renners in koers met onder meer Jasper Stuyven. Bora-Hansgrohe beschikt over 7 pionnen met onder meer Pascal Ackermann en Nils Politt.

teams en deelnemers

Live bij Sporza:

U hoeft geen trap te missen van Dwars door Vlaanderen. Van start tot finish volgen we de koers op deze pagina. De uitzending op Eén begint om 14.45 u en dan schakelen we ook onze livestream in op onze website en in onze app. Op Radio 1 zijn er flitsen.

Lees ook:

Sporza Wielermanager:

Heeft u de juiste kopman al geselecteerd? Heeft u niemand op de bus laten zitten die daar niet moet postvatten? Voer uw wissels nog door in onze wielermanager.

Erelijst laatste 10 edities
2020 -
2019 Mathieu van der Poel (Ned)
2018 Yves Lampaert
2017 Yves Lampaert
2016 Jens Debusschere
2015 Jelle Wallays
2014 Niki Terpstra (Ned)
2013 Oscar Gatto (Ita)
2012 Niki Terpstra (Ned)
2011 Nick Nuyens

Dwars door Vlaanderen bij de vrouwen:

Net als de mannen rijden de vrouwen woensdag hun Dwars door Vlaanderen. De rensters werken met start en aankomst in Waregem iets meer dan 122 kilometer af. Die afstand is gekruid met 10 hellingen en tal van kasseizones. 

 

De laatste editie, die van 2019 aangezien er door corona in 2020 niet werd georganiseerd, ging naar de Nederlandse Ellen van Dijk die zichzelf opvolgde. 

 

Sinds het ontstaan van de wedstrijd in 2012 ging de overwinning zelfs telkens naar een Nederlandse renster.

 

Jolien D'hoore en Belgisch kampioene Lotte Kopecky komen niet aan de start in Waregem.