Thierry Henry wil mensenrechtenproblematiek in Qatar "met grote kanonnen bespreken"

  Thierry Henry werkte als T3 en T2 bij de Rode Duivels. Zijn laatste job was coach van Montréal, daar stopte hij om familiale redenen.

  Thierry Henry, gewezen aanvaller van Frankrijk, Monaco, Arsenal en Barcelona, heeft opgeroepen de "grote middelen" in te zetten om de controverse op het gebied van mensenrechten in Qatar te lijf te gaan.

  Henry is een sociaal bewogen voetbalman. Van augustus 2016 tot midden oktober 2018 fungeerde hij als T3 en T2 van Roberto Martinez bij de Rode Duivels. Zijn laatste job was coach bij Montréal, waar hij om familiale redenen onlangs stopte.

   

  Het is de 2e keer op korte tijd dat Henry zijn sociale bekommernis laat spreken. Enkele dagen geleden besliste hij met ingang vanaf afgelopen zaterdag een socialemediapauze in te lassen om zowel de huidige wantoestanden zoals racisme en pesterijen als inbreuken op copyrights aan te kaarten.

   

  Over de Wereldbeker in Qatar vertelde Henry in BBC's Newsnight. Verleden week droegen de spelers van de nationale elftallen van Duitsland, Nederland en Noorwegen speciale shirts voor aanvang van hun kwalificatiewedstrijden voor het WK 2022 in Qatar uit protest tegen de omstandigheden waarin arbeidsmigranten moeten helpen bouwen aan de stadions.

   

  De voorbije 10 jaar lieten zeker 6.500 mensen het leven tijdens de voorbereidende infrastructuurwerken, die zich niet alleen beperkten tot de stadions. 

   

  Er hangen Noorwegen en Duitsland alvast geen disciplinaire sancties boven het hoofd. Hoewel voormalig WK-winnaar Henry de acties met enthousiasme onthaalt, eist hij meer duidelijkheid van de bestuursorganen in het voetbal.

  Spelers moeten zich realiseren dat ze met hun inbreng een schokeffect kunnen teweegbrengen.

  Thierry Henry

  "Ten eerste wil ik laten weten dat ik het geweldig vind wat de spelers en hun federaties gedaan hebben, omdat ze een duidelijk standpunt innemen. Dat is ook waar voetbal voor staat."


  "Spelers moeten zich realiseren dat ze met hun inbreng een schokeffect kunnen teweegbrengen. Is het wel correct dat de Wereldbeker daar echt plaatsvindt (in Qatar)? Ik wil het van de grote kanonnen vernemen. Treed naar voren en leg uit hoe de vork aan de steel zit."


  "Ze zeggen dat ze geen actie zullen ondernemen tegen de betreffende landen omdat ze gewoon geen actie kunnen ondernemen. Het initiatief is een mooi gebaar voor iedereen. Toon ons nu jullie gezicht en laat ons de problematiek bespreken."


  Henry bleef evenwel op de vlakte toen hem gevraagd werd of de nationale teams de competitie moeten boycotten en liet uitschijnen dat hij gelooft dat alles zal doorgaan zoals gepland. "Ze zijn inmiddels gestart aan de kwalificaties, dus zullen ze de campagne gewoon verder afwerken."