Rode Duivels met Qatar-statement op T-shirt: "Football supports change"

  De Rode Duivels hadden een T-shirt met slogan aangetrokken boven hun normale tenue.

  In navolging van onder meer Noorwegen en Nederland hebben nu ook de Belgen een (voorzichtig) statement over het WK in Qatar gemaakt. Voor de match tegen Wit-Rusland kwamen ze met een shirt het veld op met daarop de tekst "Football supports change".

  Sinds de start van de WK-voorronde is er beroering ontstaan over de toekenning van dat WK aan Qatar. De arbeiders die er aan de stadions en andere grote projecten rond het WK werken, moeten er als moderne slaven onder erbarmelijke omstandigheden de (schamele) kost verdienen. Sinds 2010 zijn er ook al vele duizenden overleden.

   

  Bondscoach Roberto Martinez liet zich eerder al negatief uit over een mogelijke boycot van het WK. Toch had de bond beloofd dat de Belgen alsnog met een statement zouden komen.

   

  Dat kwam er voor de match tegen Wit-Rusland. Met de slogan "Football supports change" willen de Belgen het WK vooral aangrijpen om de toestanden in Qatar aan te klagen en de druk zo op te voeren dat er veranderingen komen.

   

  "We negeren de problemen in Qatar niet", laat de KBVB weten. "Met deze symbolische actie roepen we alle internationale organisaties en voetbalfederaties op om ons te volgen bij het opvoeren van de druk."

   

  "We vragen strengere actie om de werkomstandigheden en mensenrechten te verbeteren in Qatar. Voetbal heeft de kracht om voor positieve verandering te zorgen. Laat ons die kracht nu gebruiken!"

  Lees ook: