Lagae: "Reacties van de voetbalbond op vragen over WK in Qatar zijn slap"

  Arbeidsmigranten zijn betrokken bij alle mogelijke bouwprojecten in Qatar.

  De Rode Duivels begonnen vorige week aan de kwalificaties voor het WK in Qatar, maar over dat gastland was de afgelopen weken veel te doen. Duizenden gastarbeiders zijn daar sinds de toewijzing van het WK in 2010 gestorven in mensonterende omstandigheden. In onze podcast De Tribune vroegen we ons af hoe de spelers, voetbalbond en journalisten daarmee moeten omgaan.

  Download de podcast van De Tribune

  "Gebaar van de Rode Duivels zou op zijn plaats zijn"

  Noorwegen, Duitsland en Nederland kwamen recent het veld op met T-shirts die verwezen naar de omstandigheden in Qatar. Van de Rode Duivels zagen we nog geen signaal. CEO van de voetbalbond Peter Bossaert zei wel al dat de bond hoopt dat de aandacht voor het WK helpt om druk te zetten op Qatar.

   

  "Op de T-shirts van de Nederlanders stond: "Football Supports Change". Dat kan wel tellen als een boodschap met fluwelen handschoenen brengen", zei voetbaljournalist Bart Lagae (Het Nieuwsblad) in De Tribune. "Maar een gebaar van de Rode Duivels zou volgens mij toch wel op zijn plaats zijn."

   

  "België kijkt naar de andere landen. We hebben misschien niet de cultuur om op de barricade te springen, maar anderzijds zijn we wel de nummer 1 van de wereld."

   

  "Toen de voetbalbond een antidiscriminatiecampagne lanceerde, hebben we CEO Peter Bossaert de vraag gesteld wat hij vond van de situatie in Qatar. Bossaert zat daar toen met zijn mond vol tanden. Dat is misschien niet zijn persoonlijke fout, maar er moeten toch mensen binnnen de bond zijn die hem wat meer wakker maken voor de omstandigheden in Qatar."

  We hebben misschien niet de cultuur om op de barricade te springen, maar anderzijds zijn we wel de nummer 1 van de wereld.

  "Nadien heeft Bossaert gezegd dat het WK niet naar Qatar had mogen gaan. Dat was misschien achteraf wat makkelijk, maar langs de andere kant was het ook goed dat er zo een signaal kwam."


  "Voor de match tegen Wales hebben we opnieuw gevraagd of de bond iets zou doen. De reactie was opnieuw "we hebben daar eigenlijk niet over nagedacht". Ook bondscoach Roberto Martinez heeft ondertussen gezegd dat een boycot van het WK een slecht idee is, maar "we gaan nog iets doen". Het is allemaal wat slap."

   

  "Ik ben eens gaan kijken naar de website van Al Jazeera, een nieuwsorganisatie met hoofdkwartier in Qatar. Zij gebruiken die uitspraak van bondscoach Martinez: "een boycot is een slecht idee". Daar staat dan bij: "quote van de bondscoach van België, de nummer 1 van de FIFA-ranking.""

   

  "Dan denk ik dat de druk die Peter Bossaert wil zetten, nog niet is aangekomen in Qatar."

  "Niet altijd voetballers met de vinger wijzen"

  De Rode Duivels maakten voor de match tegen Wales wel het ondertussen bekende gebaar ter ondersteuning van de Black Lives Matter-beweging. 

   

  "Dat is een groet waar Romelu Lukaku bijvoorbeeld helemaal achter staat en die dus zeker niet gratuit is", zei Bart Lagae. "Dat moet je dan ook kunnen doortrekken en voor Qatar iets durven te doen."

   

  "Anderzijds vind ik ook wel dat je niet heel de tijd naar voetballers met het vingertje moet wijzen. Hoeveel andere zaken worden niet met Qatar gedaan?"