Zizou Bergs: "Hopelijk haal ik de kwalificaties van Roland Garros"

  Zizou Bergs toonde zich vorig jaar aan het Belgische publiek in Antwerpen.

  De 21-jarige Belg Zizou Bergs tennist dezer dagen op een wolk. Vanuit de kwalificaties won hij gisteren in Rijsel zijn tweede Challengertitel op een kleine maand tijd. "Het is eigenlijk te gek voor woorden", vertelt Bergs.

  Terwijl onze beste Belgische tennisman David Goffin maar geen regelmaat in zijn prestaties krijgt, gaat het een andere Belgische tennisser (op een lager niveau, weliswaar) voor de wind.

   

  24 wedstrijden heeft Zizou Bergs gespeeld in 2021 en daarvan heeft hij er 19 gewonnen. Met gisteren als kers op de taart zijn tweede Challengertitel. Bergs, nummer 329 van de wereld klopte thuisspeler Grégoire Barrère (ATP-117). 

   

  "Het was een finale met veel wisselende momenten, maar ik voelde dat ik de completere speler was", doet Bergs zijn verhaal. "Ook al ben ik nu heel goed bezig, ik mag geen stappen overslaan. Mezelf blijven ontwikkelen is heel belangrijk."

  In deze coronaperiode zoveel stijgen, dat is verdomd moeilijk.

  Zizou Bergs

  Door zijn titel maakt Bergs opnieuw een reuzensprong op de rankings. "Een maand geleden stond ik op plaats 430, nu word ik de nummer 262 van de wereld. In deze coronaperiode zoveel stijgen, dat is verdomd moeilijk. Dat ik nu 2 challengers heb gewonnen is eigenlijk te gek voor woorden."


  "Mijn doel voor 2021 was top 250 te halen en dat is eigenlijk al gelukt. Nu gaan we nieuwe uitdagingen op korte termijn zoeken. Om de kwalificaties van Roland Garros te halen moet ik nog een beetje stijgen en dat is realistisch." (lees voort)

  "European Open was zonder twijfel een kantelpunt"

  Hoe verklaart de 21-jarige Bergs zijn opmars van de afgelopen tijd? "Mentaal ben ik momenteel heel sterk en daar geef ik mijn sportpsycholoog Gert-Jan de Muynck alle credits voor." 

   

  "Wij zijn een week voor de European Open beginnen samenwerken en ik pluk daar nu zwaar de vruchten van. De resultaten mogen er zijn."

   

  Op de European Open stuntte de Limburger vorig jaar tegen top 50-speler Ramos-Vinolas en dwong hij Karen Chatsjanov tot het uiterste. Het grote publiek leerde hem daar kennen.


  "Die prestaties zijn voor mij echt wel een kantelpunt geweest, zonder twijfel", is Bergs eerlijk. "Daarvoor had ik een zware, slechte periode. Dat belangrijke moment in Antwerpen heb ik heel lang meegenomen en gebruikt tijdens mijn trainingen."

  Ik geef mijn sportpsycholoog alle credits voor mijn mentale weerbaarheid.

  Zizou Bergs