Na goud pakt judoka Toma Nikiforov nu brons op grandslamtoernooi

  Toma Nikiforov heeft weer een grote stap richting kwalificatie voor de Olympische Spelen in Tokio gezet. De Belgische judoka veroverde brons in de categorie tot 100 kilogram. Eerder deze maand won hij goud in Tasjkent.

  Eerder op de dag won Nikiforov zijn 3 groepswedstrijden. Zowel de Kroaat Zlato Kumric (IJF 36), de Pool Oleksii Lysenko (IJF 69) als de Georgiër Onise Saneblidze (IJF 52) kregen een ippon aan hun kimono.

   

  In de halve finales stopte het voor Nikiforov. Hij ging hij na iets minder dan twee minuten met ippon onderuit tegen thuiskamper Ilia Sulamanidze (IJF 46). 

   

  Maar Nikiforov was klaar voor zijn kamp voor het brons tegen Joakim Dvarby. Met zijn favoriete beweging, de ura-nage, counterde hij een aanval van de Zweed. Daar kreeg hij een waza-ari voor. Dvarby probeerde daarna nog tegen te scoren, maar Nikiforov hield stand en pakte al zijn tweede medaille van de maand.

   

  Begin maart won Nikiforov het Grand Slam-toernooi in het Oezbeekse Tasjkent, zijn eerste eindzege in een evenement van dit niveau. De Europese kampioen van 2018 veroverde (eerder) ook al twee keer zilver en drie keer brons op een Grand Slam.

   

  Met de 500 punten van het brons komt Toma Nikiforov op een totaal van 2.728 punten en verdringt hij zo de Duitser Karl-Richard Frey (2.494 ptn) van de 20e plaats op de wereldranglijst, die rechtstreekse kwalificatie voor Tokio oplevert.

  Toma Nikiforov: "Aan Tokio denk ik nog niet"

  Nikiforov behaalde de bronzen medaille ondanks een enkelblessure. "Ik sloot het toernooi letterlijk op één been af", bekende onze landgenoot. "Na twee weken stage kwam daar ook nog eens de vermoeidheid bovenop."

   

  "Maar ik mag tevreden terugblikken op mijn dag, ook al haalde ik niet mijn niveau van enkele weken geleden in Tasjkent."

   

  "Aan Tokio denk ik voorlopig nog niet, dat is pas voor de toekomstige weken en maanden, maar het klopt dat alle punten welkom zijn. Dit is dan ook een mooie bonus. Eerst volgen nog EK en WK. Daar staan titels op het spel en het zijn de perfecte toernooien om de Spelen voor te bereiden."

  Bekijk de kamp voor het brons van Toma Nikiforov