Uw gids voor Gent-Wevelgem: parcours, deelnemers en livestream

  Gent-Wevelgem was afgelopen herfst een wedstrijd om duimen en vingers bij af te likken, en de ingrediënten zijn in 2021 dezelfde gebleven. Voor Wout van Aert is het de generale repetitie voor de Ronde van Vlaanderen. Met deze handleiding zit je volledig voorbereid in de zetel.

  Zo ging het vorig jaar

  Gent-Wevelgem werd vorig jaar in oktober op de hertekende wielerkalender geprikt en bracht dus veel hongerige renners aan de start. Wout van Aert en Mathieu van der Poel keken elkaar te veel het wit uit de ogen en bleven met lege handen achter.

   

  Mads Pedersen, die net zijn wereldkampioenentrui had ingeleverd, maakt gretig gebruik van de rivaliteit en was in de sprint op de Vanackerestraat duidelijk de rapste.

   

  Van Aert en Van der Poel clashten ook nog eens na de wedstrijd. "Van der Poel wou liever dat ik verloor dan dat hij won", sneerde Van Aert. "Een beetje laag van Wout, want ik rij altijd om te winnen", repliceerde Van der Poel.

  Deelnemerslijst

  Gent-Wevelgem hinkt al langer op twee benen:  de brede Vanackerestraat leent zich uitstekend voor een sprint, maar de Kemmelberg en de verraderlijke Moeren kunnen klassieke avonturiers op ideeën brengen.

   

  Ook op de deelnemerslijst moeten de ploegen dan ook op twee paarden wedden: sprinters en klassieke werkpaarden. Deceuninck-Quick Step brengt Sam Bennett, maar ook Yves Lampaert en Zdenek Stybar in stelling. Trek- Segafredo rekent op raspaarden Mads Pedersen (Kuurne-Brussel-Kuurne) en Jasper Stuyven (Milaan-Sanremo), maar ook de snelle Edward Theuns.

   

  Een nieuwe tweestrijd tussen Wout van Aert en Mathieu van der Poel komt er hoe dan ook niet. Voor Van Aert is Gent-Wevelgem wel de generale repetitie voor de Ronde van Vlaanderen, Mathieu van der Poel kiest voor Dwars door Vlaanderen. Alpecin-Fenix zet zijn geld op de snelle benen van Merlier en Philipsen.

   

  Nog enkele kanshebbers als het op een sprint uitdraait: André Greipel (Israel Start-Up Nation), Sonny Colbrelli (Bahrain-Victorious), Christophe Laporte (Cofidis), Alexander Kristoff (UAE), Arnaud Démare (Groupama-FDJ).

   

  Bekijk de (voorlopige) deelnemerslijst op de website van Gent-Wevelgem.

  Mathieu van der Poel zat vorig jaar als een schaduw in het wiel van Wout van Aert.

  Het parcours

  Het parcours van Gent-Wevelgem werd vorig jaar al hertekend en aan die ruggengraat werd nu niet geraakt. Geen passage door Frankrijk (vanwege het coronavirus), wel een dubbele beklimming van de Kemmelberg.

   

  Ook de plugstreets, de drie onverharde stroken op het parcours, vormen de smoel van Gent-Wevelgem. Maar misschien is het vooral uitkijken naar de passage op De Moeren: de zuidwestenwind kan na exact 100 kilometer al waaiers trekken.

  Live bij Sporza

  In de nacht van zaterdag op zondag draaien we de klok een uurtje verder, maar gelukkig kan je je al om 9.30 uur van het bed naar de zetel slepen. We zijn er namelijk vroeg bij op Eén  met een voorbeschouwing met Karl Vannieuwkerke.

   

  Na een korte tussenpoos kan je vanaf 13.30 uur opnieuw afstemmen op Eén voor een verslag van de mannenwedstrijd (commentaar van Michel Wuyts en José De Cauwer) en de vrouwenwedstrijd (commentaar van Ruben Van Gucht en Ine Beyen).

   

  Uiteraard kan je Gent-Wevelgem ook van start tot finish volgen op de website of in de app van Sporza. Om 10 uur klinkt het startschot voor een wielerspektakel van 248 kilometer.

  Sporza Wielermanager

  Gent-Wevelgem telt uiteraard mee voor de Sporza Wielermanager. Vergeet je ploeg dus niet tijdig aan te passen. Vergeet ook niet dat je 4 transfers hebt voor het hele voorjaar.